Preskoči navigaciju

U traženju “krivaca” za klimatske promene naučnici su stigli i do krava, koje tokom preživanja hrane ispuštaju velike količine  metana u atsmoferu.

53.jpgTvrdi se da metan od krava čini četiri posto ukupne metanske zagađenosti, koja je u posljednjih 50 godina povećana za šest puta. U Njemačkoj je zato napravljena tableta koja veže metan i pretvara ga u glukozu, čime se smanjuje zagađivanje atmosfere i poboljšava kvaliteta mlijeka. Kravama se, ali na drugačiji način, bave i neki analitičari. Prema pisanju jednog britanskog tjednika Europska unija iz svog budžeta godišnje svaku kravu subvencionira sa po 900 dolara. To je, kako primjećuje list, sto puta više od pomoći koju godišnje dobije svaki stanovnik Afrike, južno od Sahare.

2 Comments

  1. A tko se kod nas bavi takvim pitanjima, prijatelju dragi? Bojim se ako Čobanković ovo dozna da će dati pobiti sve krave za ljubav čistoga okoliša. Pozdrav

  2. ulazu u krave,ulazu u tabletice,ulazu u zastitu..a da li cijena mlijeka ima realnu cijenu za sve one koji o kravam vode brigu?da li tetrapak mlijeka dostupan je svima onima koji za nj skrbe a kojima je potreban…mozda evropske mukare imaju bolju skrb ali nasi stocari jos uvijek muku muce sa cijenama koje ipak znace opstanak…no dobro …glavno je da se radi na tome,nekakva zastita bolje je neg nikakva…i jos nesto – veliki pozz tebi :))


Komentiraj