Preskoči navigaciju

Hrvati najmanje vjeruju političarima, managerima i pravosuđu, a najviše liječnicima i crkvi, pokazalo je istraživanje koje je u studenome provelo GfK – Centar za istraživanje tržišta.
1_-_v.jpg Podaci istraživanja koliko ljudi vjeruju u pojedine profesije/institucije, pokazuju da Hrvatska nije iznimka budući da je i u drugim zemljama povjerenje u političare na najnižoj razini, navodi u srijedu u priopćenju GfK Hrvatska.

Ovo istraživanje, koje je osim u Hrvatskoj provedeno još u 19 europskih zemalja i SAD-u, pokazalo je da su posebice nesretni s političarima građani Grčke i Italije, dok u Švicarskoj i Danskoj političari uživaju puno više povjerenja.

Manageri i novinari podjednako ne uživaju povjerenje, pokazuje prosjek za sve istraživane zemlje.

Najviše managerima vjeruju Danci, a najmanje Nijemci, Grci, Poljaci i Talijani.

Mnogi Europljani i Amerikanci ne vjeruju novinarima, a posebno im ne vjeruju Talijani i Britanci.

Hrvati, kao i Šveđani i Finci, najviše vjeruju liječnicima i dali su im ocjenu 3,2 na ljestvici od 1 do 5, s tim da 1 znači “uopće ne vjerujem”, a 5 “vjerujem u potpunosti”.

Povjerenje u Hrvatskoj također uživa crkva, a na trećem mjestu je vojska – ispred učitelja i profesora.

Prema ocjenama to izgleda ovako: liječnici (3,2), crkva (3,0), vojska (2,9), učitelji/profesori i policija (2,8), novinari (2,7), pravosuđe (2,6), manageri (2,5) i političari (1,7).

Podaci za Hrvatsku rezultat su istraživanja javnog mnijenja na reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 15 godina u studenome 2006.

Istraživanje je provedeno i u Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Austriji, Švedskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, češkoj, Turskoj, Mađarskoj i Sjedinjenim Državama.

GfK, koji je proveo istraživanje, predstavlja se kao jedan od vodećih međunarodnih instituta za istraživanje tržišta koji ima više od 120 podružnica u preko 90 zemalja svijeta.

(Hina)

Oglasi

2 Comments

  1. Ja više ne znam kome vjerovati. Složio bih se da doktoru, lječniku treba vjerovati, Crkvi kao nauku, svakako, svečenstvo je druga priča,a političaru, iako sam i sam nekakav predsjednik ogranka, ni najmanje. Ni ono što pod nokat stane.Zato ne želim biti kao drugi i ostajem tu gdje jesam, među narodom, i pokušavam napraviti što mogu više za svoje mjesto(selo).Iako me traže za napredovanje, ja ne želim.I kome još ne vjerujem? Ne vjerujem Americi i Europi…Pa da ne bude sve crno hajde malo o tome što vjerujem…Pa dakle vjerujem u Boga, vjerujem da će moja obitelj živjeti dobro i u skladu s Vjerom,vjerujem da ću ja uloviti ribu svoga života, i da neću nikad više morati lagati…Prijatelju dragi lijep ti pozdrav…

  2. @Franc, pa zar nismo svojom pasivnošću izravno pomogli razne beskičmenjake da nam kroje sudbinu (ma i ja se najradije držim svog grunta i 4 zida, al doista to nije dugoročno ispravno)


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: