Preskoči navigaciju

Upravo završeno sijanje jesenskih kultura, posebno pšenice i ječma, moglo bi na proljeće rezultirati iznimno slabim urodom jer seljaci nisu imali novca da taj važan posao obave kvalitetno.

Ratari za takvu situaciju ponajviše krive državu koja nije na vrijeme isplatila obećane poticaje, pa su morali pribjegavati drukčijim rješenjima kako bi nešto ipak zasijali. Sve će se to sigurno odraziti na urod i dogodine bi mogli imati velikih problema – upozorava dopredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac. On je, ističe, svojih 17 hektara kompletno zasijao, ali ni on nije zadovoljan učinjenim.

copyofp8150024dy4gf9.jpg Po hektaru površine treba baciti najmanje 300 kilograma sjemenske pšenice koja se prodaje po cijeni od 2,20 kuna za kilogram, pa je lako izračunati koliko je novca potrebno za sjetvu. Da ne govorim o papreno skupim umjetnim gnojivima koje je na tlo bacio malo tko jer ga treba baciti 500 kilograma po hektaru, a tu je još i UREA koje treba baciti najmanje 300 kilograma po hektaru. Trenutno se umjetno gnojivo prodaje po cijeni od 180 kuna za 100 kilograma, a već je najavljeno da će poskupjeti za 20 posto – naglasio je Pokrovac.

U HSS-u ljuti na Ministarstvo

U Hrvatskom seljačkom savezu iznimno su ogorčeni na Ministarstvo poljoprivrede koje je proteklih dana uplatilo dio poticaja, ali opet ne sve.
– Sad su nam uplatili 550 kuna za pšenicu ili 25 posto od ukupne svote, pa nam sada duguju još 550 kuna.
Opet su iznevjerili obećanje da će konačno isplatiti sve od dogovorenih 2250 kuna po hektaru. Ne znam hoćemo li ponovno prosvjedovati, a o tome ćemo odluku donijeti u petak – najavio je dopredsjednik vukovarsko-srijemskog HSS-a Tomislav Pokrovac.

Dodao je kako se seljaci zadužuju da bi zasijali svoje površine, a u državi još nema jasne strategije poljoprivredne proizvodnje, pa se može dogoditi da na proljeće nemaju kome prodati urod. – Nitko ne zna koliko je koje kulture uopće potrebno Hrvatskoj, pa se može pokazati da smo zasijali previše i da neki izvise – upozorio je Pokrovac.

Tomislav Jurilj

Oglasi

4 Comments

  1. Dragi prijatelju, uvijek iste muke seljačke. I to je jedan od dokaza državne brige za tu, u Hrvatskoj tako važnu, granu gospodarstva koja unatoč svega hrani dobar dio pučanstva. Seljaku nikada nisu cvale ruže, ali ovako teško vjerujem nikada nije bilo.
    Kako mi ti? Jesil li završio s klanjima? Sada i za tebe dolazi malo mirnije vrijeme. Od srca te pozdravljam i sve dobro želim u nadi da bi se uskoro mogli vidjeti!

  2. A od kog će država drpati nego od siromašnih seljeka.To ti je kako bilo i uvijek će biti.Ljepi pozdrav iz sunčanog Zagreba.PS:vidimo se na svinjarijama.

  3. ni moja malenkost nije nije ovaj put ispoštovala agrotehniku, niks gnojivo, niks dugovi, niks urod

  4. Dragi Miki, nisi valda svaki dan na svinjokoljama pa se ne javljaš. Ili sada uživaš u “djelu ruku svojih”? Lijeopu ti nedjelju želim i prijateljski te pozdravljam!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: