Preskoči navigaciju

U ponedjeljak vinogradari i ljubitelji vina tradicionalno obilježavaju veliki blagdan. Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, otputit će se za Vincekovo svome vinogradu; vrijedi to i za vikendaše koji imaju tek brajdu. Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Pa dakle, bez obzira na studen, dubok snijeg ili kadkad i raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa; tu će gazda ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo kad grančice potjeraju, kakva će biti godina.

azvfelesgeft3th.jpgSam sv. Vinko uz vino je povezan tek imenom. Bio je ranokršćanski mučenik, đakon Vincentius u Saragozi, živio je u 4. stoljeću, za vladavine zloglasnog Dioklecijana. Prokonzul Dacijan ga je grozno mučio da bi se odrekao vjere i svog biskupa Valerija, pokušao je to potom učiniti i raskošću i ljubaznostima. Čim su ga položili u meku, mirišljav postelju, preminuo je. Dacijan ga je dao baciti zvijerima, ali po legendi je doletio gavran i obranio mučenikovo tijelo. Tada su ga povezli na morsku pučinu i bacili ga s kamenom oko vrata, no more ga je čudom izbacilo na obalu. Svetoga se Vinka na slikama prikazuje kao lijepa mladića ogrnuta dalmatikom, odjećom pastira a u tadašnjoj Dalmaciji, oznakom mučeništva. Moći su mu prenesene u Lisabon gdje se i danas čuvaju.

Oglasi

One Comment

  1. Rado se, dragi prijatelju, sjećam mog Vincekova, prvog i do sada jedinog, prije par godina u okolici Orahovice. Lijep je to običaj, za mene nizinskog Slavonca, gdje je najveće brdo bundeva, naprosto prekrasan. Iz svakog se vinograda ori pjesma, svagdje se na velikim vatrama peče slanina, da bi se onda skupili kod jedne i svi pili svačije vino. Na Vincekovo nestaju, čini mi se, sve naše podjele, razmirice i ljubomore. Pa neka tako prođe i ovogodišnje. Puno te i lijepo pozdravljam i želim ti lijepo Vincekovo!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: