Preskoči navigaciju

Koliko je točno vinogaradskih površina u Hrvatskoj još se sa sigurnošću ne može reći. Velik je, naime, raspon brojki s kojima se u javnosti barata o vinogradima jer je prema Upisniku proizvođača grožđa i vina negdje oko 15.000 registriranih hektara, a statistike govore kako u Hrvatskoj, pak, ima 60.000 hektara vinograda.

 

Jedan je to od razloga zbog kojega se krajem 2003. godine pristupilo izradi jedinstvenoga vinogradarskog katastra Republike Hrvatske čiji se završetak očekuje do 2008. godine, a prvi rezultati jučer su prezentirani u nazočnosti ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i ravnateljice Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo dr. sc. Ljiljane Gašparec-Skočić u Iločkim podrumima d.d. u Iloku. Tamo je izrada katastra prije četiri godine i započela. Do sada je kroz katastar evidentirano oko 21.000 hekatara vinogarada u devet županija, što je za gotovo 6000 više nego li u Upisniku. vinogradarstvo_ostali.jpgTakvi podaci nisu nikakvo iznenađenje za Ministarstvo poljoprivrede jer se znalo da postoji više vinogradarskih površina nego je registrirano proizvođača grožđa i vina. Primjerice, na području Krapinsko-zagorske županije postoji 2231 hektar vinograda, a samo ih je 123 hektara u Upisniku. Posljedica je to, kako kaže Branka Mihaljević iz HRZVV-a, vikendaške proizvodnje, a slično je stanje zabilježeno i u Varaždinskoj županiji. Potpuno obratna situacija nego na kontinentu je na otocima. Primjerice, na poluotoku Pelješcu ili otoku Hvaru gdje je snimljeno 357, a u Upisniku 684 hektara vinograda. Problem se veže uz nasljeđivanje jer nasljednici, kako tumači Mihaljević, upisuju iste površine, a njih je gotovo za 40 posto manje. Osim evidencije postojećih, kroz katastar, na čijoj izradi rade Ministarstvo poljoprivrede, Državna geodetska uprava i Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo bit će evidentirane i sve potencijalne vinogradrske površine.
“To je nešto što se radi i u zemljama EU. Izradu vinogradarskog katastra ne bih povezivao isključivo s našom potrebom usklađivanja zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a jer je ovo i hrvatska nužnost. Od njega će korist imati sami proizvođači grožđa i vina jer će se tako uvesti red u proizvodnju koja će biti kontrolirana pa će s tržišta biti uklonjeni oni koji ne rade u skladu s tim”, kaže Čobanković. Kaže da nema bojazni da će biti previše vinograda jer ih ionako nedostaje. Vinogradarski katastar doprinijet će zaštiti vinogradarskih površina, autohtonih kultura, očuvanju izvornosti proizvoda te poticanju sadnje preporučenih sorti. Istovremeno će poslužiti i za realno bilanciranje proizvodnje, regulaciju tržišta vina te uvoz i izvoz. Upravo na to osvrnuo se i hvarski vinar Zlatan Plenković koji je ustvrdio kako će se kvalitetan proizvod “bez problema uvijek prodati”. Za njega je poražavjuće zvuči činjenica kako je Hrvatska za potrebe tržišta ove godine uvezla oko 300 vagona grožđa. Nakon prezentacije vinogradarskog katastra, ministar Čobanković otvorio je i Vupikovu farmu s kapacitetom 400 muznih krava Jakobovac II vrijednu 30 milijuna kuna. S njom će vukovarski Vupik dosegnuti brojku od 1000 krava u govedarskoj proizvodnji.
Poslovni dnevnik

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: