Preskoči navigaciju

U sklopu projekta Suradnjom do čistije Save, Brodska ekološka udruga Zemlja (BEUZ) izradila je inventarizaciju važnijih zagađivača voda sliva rijeke Save u Brodsko posavskoj županiji. Inventarizacijom nisu obuhvaćeni zagađivači koji su priključeni na gradske sustave odvodnje.

slavonski_brod00074.jpg

U «priručniku zagađivača» označene su lokacije i imena, odnsono nazivi spornih subjekata, uz opis načina kako zagađuju. Primerice, sjeverno od naselja Okučani nalazi se mjesto Cage u kojem radi klaonica sa tovilištem, u vlasništvu Klas Nova Gradiška. Otpadne vode se ispuštaju u rječicu Sloboštinu bez ikakve prerade.

Kanalizacija grada Nova Gradiška se ispušta sustavom odvodnje u rječicu Šumetlicu. U neposrednoj blizini Šumetlice nalazi se odlagalište komunalnog otpada Prvča sa kojeg sustavom površinske odvodnje sve vode završavaju u Šumetlici.

U mjestu Rešetari istočno od Nove Gradiške nalazi se tvornica kože koja svoje otpadne vode bez ikakvog tretmana ispušta u rječicu Rešetaricu.

Najveći zagađivač površinskih tokova u BPŽ je Farma svinja Lužani koja svoje otpadne vode ispušta u lagune veličine 30 ha. koje se nalaze uz poseban ornitološki rezervat Jelas polja table ribnjaka 21. i 2.Voda se uz minimalnu biološku razgradnju ispušta u Mrsunju koja cijelim svojim tokom prolazi kroz zaštićeni krajolik. Farma se nalazi u vodozaštitnoj zoni crpilišta Lužani.

Dugogodišnja nebriga za okoliš dovela je tvrtku Slavonija DI u red najvećih zagađivača Brodsko-posavske županje. Zagađuju ispuštajući oborinski i otpadne vode u tzv Crni kanal kojima se godinama odvodio organski otpad iz postrojenja Impregnacija zagađen teškim kreozotnim uljima .Sustav odvodnje u poduzeću nije nikada saniran tako da kontinuirano zagađuju okoliš iako je pogon dvadeset godina izvan funkcije.

Staro Petrovo Selo Poznata mljekara u Starom Petrovom Selu sa svojim otpadnim vodama bez ikakve prerade ugrožavaju živi svijet ( ako ga uopće ima) potoka Pokotina. U neposrednoj blizini mljekare napazi se Farma svinja koja dodatno opterećuje ovaj vodotok malog protoka. Pokotina se ulijeva u Orljavu u mjestu Lužani.

Vindon Nova klaonica purića svojim otpadnim vodama direktno zagađuje Savu.Sustav prerade otpadnih voda koji je upoduzeću ne odgovara kapacitetima i produkciji. Sustav nije na sistemu odvodnje Grada Slavonski Brod.

Dakako, i kanalizacijski sustav grada Slavonskoga Broda završava na Vijušu u neposrednoj blizini odlagališta komunalnog otpada. Sa sobom u Savu donosi kompletne oborinske i otpadne vode svih zagađivača u gradu od kojih su najveći Đuro Đaković i Bolnica Josip Benčević. Vode se bez ikakvog tretmana ili filtracije ispuštaju u Savu. Sama crpna stanica je izgrađena 1948. godine.

BEUZ-ov projekt Suradnjom do čistije Save, u sklopu kojeg je izrađena inventarizacija, financiran je od Dunavskog regionalnog projekta preko REC Hrvatska.
Tomislav Lukić

Oglasi

3 Comments

  1. Prolazeci tim lijepim krajem, dragi moj prijatelju, k tebi i u povratku,niti sanjati nisam mogao da ga se tako sustavno uništava. Neznamo cijeniti čiste vode. I to je još jedan dokaz jebibrige hrvatskih vlasti. Žalosno! Tebi, dragi prijatelju, čisti, lijepi pozdrav!

  2. oh lord my baby your driving me craz. Zaid Bethanie.

  3. see it started at the park,used to chill after dar. Horsa Amadeo.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: