Preskoči navigaciju

Već duže vrijeme EU komisija razmatra nove poteze za primjenu direktive protiv zločina nad okolišem. Europski parlament je još 1998.godine otvorio za potpisivanje Europsku konvenciju zaštite okoliša kroz odredbe kaznenenog zakona u zemljama članicama EU. Ovaj proces ulazi u fazu realizacije, pa EU direktiva jamčiti da se zločin protiv okoliša neće više tolerirati, niti će moći postojati u zemljama EU.

paa213000050.jpgKriminalnom ponašanju treba pristupiti na jednaki način u cijeloj Uniji, pogotovo tamo gdje postoji zajednička politika, ali i u onim graničnim područjima gdje postoje implikacije za zločin protiv okoliša», poruka je vodećih ljudi Europske komisije, a o zajedničkoj europskoj direktivi koja će štititi okoliš od zločina, slijedećih će dana u Briselu govoriti povjerenik EU komisije za okoliš Stavros Dimas i potpredsjednik i povjerenik EU komisije za pravdu, slobodu i sigurnost, Franco Frattini.

To sve potkopava i ugrožava djelotvornost nacionalnih okolišnih zakonodavstava, a time i europskih propisa. Poradi toga, svi počinitelji takovih prijestupa moraju u Europskoj Uniji biti sankcionirani. Definicija zločina protiv okoliša varira od članice do članice EU, kao i u zemljama kandidatima za buduće članstvo u EU. Kako bi poboljšala ovu situaciju, Europska komisija namjerava predložiti direktivu koja će obavezati zemlje članice EU da ozbiljne prijestupe protiv okoliša definira kao kriminalna djela i osigura uvjete kako bi se počinitelji mogli učinkovito kazniti.

Hrvatska je u svoj Kazneni zakon uključila i zločin protiv okoliša, odnosno kaznena djela protiv okoliša Ona podrazumjevaju onečišćenje okoliša, ugrožavanje okoliša bukom, ugrožavanje okoliša otpadom, unošenje radioaktivnog ili drugog opasnog otpada u Republiku Hrvatsku, ugrožavanje okoliša napravama, prenošenje zaraznih bolesti životinja i bilja, proizvodnja štetnih sredstava za liječenje životinja, nesavjesno pružanje veterinarske pomoći, protuzakoniti lov, protuzakoniti ribolov, mučenje životinje, pustošenje šuma.Teška kaznena djela protiv okoliša opisuju se u Kaznenom zakonu u člancima od 250. do 262., a kazne za uhvaćene počinitelje navode se «od nočvčane u iznosu od 100 ddnevnih dohodaka» do zatvorske kazne od 5 godina.

Autor: Ljiljanka Mitoš-Svoboda

Oglasi

One Comment

  1. Sve divno, i sve krasno, ali imam dojam da u Hrvatskoj se provodi zakon o zaštiti okoliša isključivo kao instrument naplate, a nikako kao ekološko svijestan čin. Novce će uzet, ali u zatvor neće…nitko. pozdravljam te…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: