Preskoči navigaciju

Europska Unija godišnje proizvede oko 3,5 tone otpada po stanovniku, od čega je samo komunalnog otpada 528 kg «po glavi stanovnika». Ta je brojka prije deset godina iznosila samo 460 kg, ali se povećava bez obzira na pojačane aktivnosti recikliranja. I dalje komunalni otpad čini 33% ukupne količine otpada, a reciklira se i kompostira samo 18%. Na početku veljačanskog plenarnog zasjedanja EU parlamenta MEP, europski su parlamenentaci raspravljali o problemima smanjenja komunalnog i industrijskog otpada u zemljama EU. Parlamentarni zastupnici, naime, zahtijevaju jače naglašavanje ciljeva i obaveza država za smanjivanjem količine otpada i upotrebe deponija kao rješenja problema smeća.

eu2.jpg Uglavnom tijekom slijedećih dana zasjedanja EU parlamenta (MEP), zastupnici će predložiti da se države članice obavežu da će raditi na zaustavljanju količine otpada, tako da se do 2012. godine sadašnja količina makar ne povećava. To će se moći ostvariti jedino ako se ozbiljno prihvati proces reciklaže, kompostiranja, oporabe i srodnih aktivnosti, koje je EU komisija objasnila kroz mnoge EU direktive.

Parlamentarci su se usredotočili na dva izvještaja Odbora za okoliš o smanjivanju otpada. Naime, smatraju da prioritet rada treba biti usmjeren na smanjivanje gomila, ili kako ih nazivaju «planinama» otpada izraslim po Europi. Neki od predstavnika britanskih «konzervativaca» predlažu da se pooštre mjere koje nalažu recikliranje i oporabu, prije konačnog odbacivanja u otpadnu masu.

Tekućine: MEP je zabrinut zbog «jezera parfema i viskija»

«Vruća» je tema bila rasprava o restrikcijama glede tekućina koje putnici mogu unosti u avione. Rasprava o restrikcijama o količini tekućina koje avionski putnici mogu «transportirati» u svojoj prtljazi, izazvala je široku raspravu. Naime, mnogi parlametarci smtraju da bi ograničenje količina takozvanih tekućina u putničkim prtljagama mogla dati negativnu nijansu ukupnoj slici o Europskoj Uniji. Međutim, «druga» strana parlamentaraca objasnila je da preko zračnih luka prevoze «jezera» parfema, viskija, tekućih zubnih pasti, lipstika i kozmetike, a sve zahvaljujući mogućnosti ma kupovanja u «tranzitu», odnosno duty free trgovinama. Naime, u izvještaju MEP-a navedeni su neki primjeri : na aerodromu u Frankfurtu tjedno se oduzme oko 20 tona «duty free» proizvoda, poput 1500 litara alkohola i parfema, u Amsterdamu i Madridu i do 10.000 komada raznih predmeta sa tekućim sadržajem.

Restrikcije i kontrola unošenja tekućina u avione povezana je i sa globalnom bitkom protiv terorizma, jer predstavnici Eurposke komisije za trasnport upozoravaju da «tekućine» mogu koristiti i kao terorističkog oružje.

Autor: Ljiljanka Mitoš-Svoboda

Oglasi

3 Comments

 1. Meme sam već ”odradio”, a parfeme ne koristim, tek brut nakon brijanja….pozdravljam…

 2. večeras sam u nekim vijestima vidio način iskorištavanja kravskog đubreta – kompostiranje, tehnologija mi je manje-više poznata, ali ekonomsku računicu još ne kužim, ovakvih savjeta ćemo trebati sve više jer suva poljoprivreda neće biti dovoljna…

 3. Nema veze evo ti još 5 stvari koje nitko ne zna…
  1. Smuđ, i som su mi najdraži
  2. Ljeto volim više od zime, iako lakše podnašam zimu
  3. Na vrijeme sam skužio da je alc.jači od mene
  4. Nikad nisam kušao nikakvu drogu
  5. Volim se družiti

  Pozdravljam te prijatelju…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: