Preskoči navigaciju

Danas, ali i dućih dana postovi iz EU, malo smo se zaželjeli drage nam EU, pa evo prvog posta iz Brisela. Propustili ste prave tulume, by the way.

Brisel – glavni grad Belgije, grad u kojem se nalaze sjedišta dvije središnje institucije Europske unije – Europske komisije i Europskog vijeća. Danas se ovdje nalazi više međunarodnih organizacija, nego u bilo kojem drugom europskom gradu. U Briselu se nalazi i Glavni štab NATO-a. No, pored toga, ovaj grad se od drugih izdvaja po veličanstvenim arhitektonskim zdanjima, prekrasnim trgovima i ulicama, po famoznoj konstrukciji Atomiuma, to je glavni grad zemlje koja je čuvena po čak 400 vrsta piva i čokolade jedinstvenog okusa.

brisel.jpgIako smo ovaj grad uglavnom povezivali uz postojanje pomenutih institucija, svijet politike ili businessa, Brisel je takođe i grad ljudi čija gostoljubivost i srdačnost su poznati širom svijeta. Šire područje ovoga grada ima oko milion stanovnika. Iako su u ovoj zemlji službena dva jezika, ipak među stanovnicima prevladava francuski u odnosu na holandski jezik.

Ovo područje je stoljećima bilo pod rimskom vlašću. Nakon pada Rimskog carstva, germansko pleme Franci preuzeli su kontrolu nad regijom. Za vrijeme vladavine Clovisa I, Franci su uspostavili dinastiju Merovingian oko 500. godine. Krajem 6. stoljeća, Sv. Gery, biskup od Cambrie sagradio je kapelu na močvarnoj zemlji pored rijeke Sene i upravo je to mjesto gdje je nastao današnji Brisel. Od 8. stoljeća ta će kapela služiti kao privremeno boravište franačkih kraljeva. Ipak, prvi put se u pisanim dokumentima spominje 977. kao Brosella (kuća na močvari). Te godine je germanski car Otto II dao Donju Lorenu Charlesu Francuskom koji je sagradio castrum – vrstu tvrđave. Charles je rođen u Briselu i jedan je od direktnih potomaka Karla Velikog.

Tokom narednih stoljeća Brisel se razvija u veoma važan i uspješan grad i kao takav će ostati sve do kraja 14. stoljeća. Narednih 50 godina zapada u veliku ekonomsku krizu, ali uspijeva da opstane i u njemu se počinje proizvoditi luksuzna roba. 15. stoljeće je vrijeme kada ovim gradom vladaju Habsburgovci.

Tokom 15. stoljeća Burgundijsko carstvo se snažno razvijalo zahvaljujući, prije svega, vladavini Filipa Dobrog. Carstvo je u to vrijeme obuhvatalo središnju i istočnu Francusku, sadašnju Belgiju i Holandiju. Filip je bio omiljeni vladar i carstvo je prosperiralo tokom njegove vladavine. Grad je postao pravi magnet za umjetnike, pjesnike i kompozitore.

Godine 1695. grad biva napadnut od strane francuskog kralja Luja 14. Rezultat je bio strašan: više od 4 000 kuća i Veliki trg bili su u potpunosti uništeni. Početkom 18. stoljeća Briselom vladaju austrijski carevi.

Tokom 17. i 18. stoljeća grad je bio pod austrijskom vlašću sa kratkim izuzecima. Godine 1830. bio je sjedište belgijske revolucije protiv holandske loše vladavine, a iste godine postao je glavni grad novog Belgijskog kraljevstva.

Posljednji inozemni kralj koji je vladao gradom bio je holandski car William I. Bio je prisiljen da 1830. napusti zemlju i tada dolazi i do uspostavljanja neovisnosti Brisela.

Godinu dana kasnije, prvi belgijski kralj, Leopold I, stupa na prijesto. Brisel postaje glavni grad novog Belgijskog kraljevstva. Tada počinje dug period rekonstrukcije grada. Izgrađene su nove, velike zgrade, stare gradske zidine su srušene, grad se razvija velikom brzinom. U njemu se organizuju međunarodni kongresi, osnivaju se naučne organizacije, a inozemni umjetnici, filozofi i naučnici, kao što su Karl Marx, Victor Hugo, Proudhon i mnogi drugi, brzo su pronašli put za belgijsku prijestolnicu.

Nakon II svjetskog rata Belgija je podijeljena na dvije polu-neovisne regije, provincije Flandriju i Valoniju. Brisel postaje distrikt koji ima neovisnu vladu.

Vjerovatno ne postoji ni jedan europski grad koji posjeduje veće srednjovjekovne građevine kao što je to slučaj sa Briselom, a najveće od njih bile su sagrađene nakon emancipacije zanatlija. Temelji Gradske vijećnice postavljeni su početkom 15. stoljeća. Prelijepa Hall of the Bakers, odnosno današnja La Maison du Roi (Kraljev dvor), datira iz 16. stoljeća; velika stara crkva Notre-Dame du Sablon, sagrađena je tokom 14. stoljeća; crkva sv. Gudul je najveća u Briselu, a njeni temelji su postavljeni najvjerovatnije u 12. stoljeću.

Brisel – metropola – mozaik jezika, kultura i tradicija

Brisel je poznat po svojim veličanstvenim bulevarima. Kraljevski trg (Place Royale) je jedan od najdragocjenijih trgova moderne Evrope, dok je Veliki trg (Grand Place) u srcu starog grada i jednako je izuzetan kao i srednjovjekovni trg. Tu je smještena i Gradska vijećnica (Hotel de Ville), kao najuzvišenije djelo civilne arhitekture u Europi, Kraljev dvor (Maison du Roi), ili bivša zgrada vlade, te sedamnaest čuvenih vijećnica srednjovjekovnih cehova, odnosno velikih industrijskih kompanija (mesara, pivara, krojača, tesara, slikara). Moderna Palača pravde je najopsežniji arhitektonski rad 19. stoljeća i svojom impozantnošću podsjeća na grandiozne egipatske ili asirske građevine. Ovdje možemo pronaći najbolje restorane u Evropi i uživati u specijalitetima kao što je moules marier, jelo pripremljeno od različitih vrsta kuhanih dagnji. A, dok ujutro prolazite gradskim ulicama, omamljuje vas miris poznate belgijske napolitanke.

Naprosto će vas očarati Stari i Gornji grad, brojne fontane (Manneken Pis – poznata statua dječaka), zatim slikovita pješačka labirint ulica Svetog otoka, mnogobrojne trgovine, aristokratska četvrt Sablon, kao i brojni kafe-barovi. Bilo bi nemoguće izbjeći čuvenu konstrukciju Atomium, ne posjetiti mjesto gdje se odigrala poznata bitka Waterloo, udaljeno samo nekoliko kilometara od Brisela ili ne prošetati parkom Mini-Europa.

Brisel je glavni grad Europske unije, dok se NATO-ov Glavni štab nalazi u neposrednoj blizini. Sve ove institucije, kao i industrijska razvijenost, daju Briselu ogromnu, pozitivnu ekonomsku injekciju. Međutim, zbog svega toga, grad je prolazio i kroz veoma težak period, nastojeći da pronađe balans između očuvanja historijskog duha grada i njegove modernizacije. Ipak, danas se može reći da je ta ravnoteža postignuta i da je Brisel grad koji vrijedi posjetiti.

Briselski univerzitet, poznat kao Université libre (Slobodni univerzitet), počeo je sa radom 1834. a osnovali su ga belgijski liberali. Posljednji izgrađeni fakultet, smješten u pitoresknom parku Leopold, posjeduje Fiziološki institut osnovan 1895., zatim Institut anatomije, osnovan 1896. i Trgovački institut iz 1904. dok se u neposrednoj blizini nalazi i Muzej prirodnih znanosti (Musée d’Histoire Naturelle). Među naučnim institucijama u Briselu izdvajaju se Kraljevska akademija nauka i Medicinska akademija (obje iz 1772.), Akademija umjetnosti, te veoma važan, jedinstveni Međunarodni institut za bibliografiju (1895.).

Palača umjetnosti posjeduje jedinstvenu i veoma vrijednu kolekciju starih flamanskih remek-djela. U Kraljevskoj biblioteci se nalazi kolekcija od 500 000 knjiga, a takođe je naslijedila i djela čuvene Burgonjske biblioteke (27 000 rukopisa) koju je osnovao Filip Dobri, vojvoda od Burgundije (1419.-67.) a koja se smatra jednom od najvećih i najvažnijih kolekcija ove vrste u Evropi.

Oglasi

5 Comments

  1. Lijepo napisano, samo mi je malo previše podataka.Zapamtih tek 400 vrsti piva….hehhehe…pozdrav…

  2. Vidi ti Mikija, ode on u Evropu! Da to je zbilja lijep grad. Pa onda se lijepo sprovedi, prijatelju dragi. Nemoraš bas isprpobati svih 400 vrsti piva. Al ŽIVIJO TI MENI! Puno te pozdravljam

  3. a poznat je i po aferi Dutroux

  4. Hej Europljanine…kako je???

  5. Hah am I honestly the only reply to this awesome writing?


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: