Preskoči navigaciju

Afera u Karlovcu završila je neuspješnim zataškavanjem i policijskom istragom. Prema informacijama BEUZ-a, to u Karlovcu je pravi mačji kašalj, takoreći sitnica, prema eko bombi u Slavonskom Brodu.
Impregnacija Slavonije DI ne radi od 1987. a u sustavu kanalizacije ispod tvornice je ostalo oko 300 tona kreozota, vrlo opasne kancerogene tvari koja se koristila za impregnaciju drveta. Voda otapa kreozotno ulje i teče otvorenim kanalom od tvornice do rijeke Save pokraj kuća i stambenih naselja.
Ovih dana stanovnici naselja Sv.Lovre, koji se i inače žale na nepodnošljivi smrad iz tog kanala, imali su ponovno izlijevanje vode iz “crnog potoka” Slavonije DI.

002385_3.jpg Smjesa s više od tisuću organskih spojeva sudjeluje u strukturi kreozota, a dio toga je izrazito kancerogeni materijal. Predložili smo Slavoniji DI način na koji to treba riješiti: spriječiti daljnje istjecanje kreozota sustavom odvajanja. No, u Slavonji DI su se oglušili i nisu htjeli surađivati – kaže inž. Tomislav Lukić, dopredsjednik BEUZ-a. U Slavoniji DI ističu kako su problem naslijedili od starih vlasnika te kako bi se u saniranje kanala trebala uključiti i šira zajednica. Problem rješavaju te će investirati u pročistač voda. U Vodopravnoj inspekciji kažu kako voda iz kanala zadovoljava uvjete vodopravne dozvole, no u tim analizama se ne provjerava prisutnost kreozotnih ulja.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: