Preskoči navigaciju

U segmentu pekarstva, odnosno isplati poticaja za ratarstvo i uzgoj mliječnih krava 2006. godine, provedeno je 7869 nadzora sljedom kojih je podnesena 801 prekršajna i deset kaznenih prijava te oduzeto (ili nije isplaćeno) ukupno 15,2 milijuna kuna. Spomenuti podaci tek su dio sankcija u koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva lani krenulo intenzivnije na temelju Vladina projekta suzbijanja sive ekonomije.

Za problematiku, koja će navodno dominirati jednom od sljedećih sjednica Vlade, u Banskim dvorima očekuju konkretna izvješća i nove mjere iz svih resora. Tim ministra Čobankovića image_showphp.jpgsložio je iscrpnu verziju svoga uratka. Koliki danak nacionalnoj ekonomiji uzima “siva zona” pouzdanih podataka nema, no istraživanja iz proteklih godina spominju da se udjel neslužbenog gospodarstva u BDP-u kreće između 20-35%. U suzbijanju sive ekonomije Čobanković je krenuo od mlinara. Lani je dovršen registar mlinara te proizvođača i uvoznika namjenskih smjesa i koncentrata. Premda se upisalo 187 mlinara, 40 nije zatražilo markice, a veliki mlinovi 2006. povećali su proizvodnju 15-20 posto u odnosu na godinu prije. Za cijelu 2006. izdano je 35 milijuna markica s kojima je označeno 400.000 tona brašna. Sedam najvećih mlinova proizvelo je 260.000 tona ili 65 posto svih količina. Meljavu i promet brašna uglavnom su preuzele tvrtke uredne platiše obveza prema državi i od 2006. utjecaj ilegalnih mlinara zanemariv je, stoji u izvješću. Pravilnik o količini brašna utrošenog za proizvodnju pekarskih proizvoda lani je pekarima uveo obvezu dnevne evidencije utroška. U 1584 nadzora rad je zabranjen u 211 pekarnici, 177 je zapečaćeno, a u 581 prekršajnoj prijavi predloženo zatvaranje je od 90 dana do jedne godine. Za sufinanciranje otkupa i skladištenje 18.000 tona jabuka i 26.000 tona mandarina lani je izdvojeno 20,2 milijuna kuna. Ta je mjera, tvrde, stabilizirala cijenu na 2,2 kn/kg rušeći utjecaj prekupaca na margine. Usto je izvoz 20.000 tona mandarina dao zaradu od 7,8 milijuna eura. U stočarskoj proizvodnji 2006. otklasirano je 228.311 goveđih trupova ili 35,73 posto više nego godinu prije. Nadzorom 75 klaonica nađeno je 438 trupova goveda i ustanovljeno da za 49,98% grla nisu primijenjeni zakonski propisi pa su dignute prekršajne prijave. Kontrola isplate poticaja lani je provedena kroz 6285 inspekcijskih pregleda iz kojih je u proračun vraćeno više od 14 milijuna kuna. Sustavni nadzor poticaja znatno doprinosi suzbijanju sive ekonomije, ocjenjuju u Ministarstvu i posebno ističu stočarstvo. Nadzor nastavljaju s dinamikom rasta od 10% godišnje uzimajući rezultat 2006.

Upisnik farmi
Najmanje aktivnosti bilo je u ribarstvu. Krajem 2006. usvojen je Pravilnik o uvjetima i načinu stavljanja u promet riba čija primjena, u dijelu iskrcaja na obveznim mjestima uz registraciju prvog mjesta prodaje i kupca počinje tek 1. siječnja 2009. Odluka o dodjeli tržišne kompenzacije (14% na fakturu) iz ožujka 2006. već je srezala utjecaj sivog tržišta jer vrste i količine iz fakture moraju se preklapati s popisom ulova iz očevidnika. Uprava za veterinarstvo lani je izradila računalni program za uspostavu upisnika farmi i jedinstvenog označavanja svinja što ove godine mora biti provedeno. Za 2008. predviđen je upis koza i ovaca (registar goveda uveden 2004.) čime će se postići kontrola držanja, prometa i klanja životinja te konačno spriječiti siva ekonomija. Tu tvrdnju u Ministarstvu argumentiraju “povratnicom”, dokumentom koji životinju prati od utovara na farmi uzgoja preko klaonice do obveze vraćanja ovlaštenom veterinaru. U tom su lancu lani provedene 2940 kontrole, za otkrivene 302 nepravilnosti dignute su prekršajne plus devet kaznenih prijava uz oduzimanje 320 goveda i 240 svinja. Prošlogodišnjim inspekcijskim pohodom obuhvaćeno je i 195 objekata za klanje kopitara i papkara, trenutna zabrana rada izrečena je za 22 lokacije, a za 56 zatraženo je otklanjanje nedostataka. Inspektori su u 2006. obavili i 3542 pregleda objekata za klanje, obradu, preradu i skladištenje proizvoda životinjskog podrijetla. Za 362 objekta naređeno je otklanjanje nepravilnosti u radu, podnesene su 62 prekršajne i jedna kaznena prijava.

Reorganizacija sanitarne inspekcije

Novi Zakon o veterinarstvu u postupku je usvajanja. Njegova je zadaća konačni obračun sa “sivom zonom”. Donosi reorganizaciju veterinarske inspekcije te gasi današnji ustroj s kojim nestaje sukob interesa. Ovlašteni veterinari (privatnici) sada nadziru tržište i naplaćuju naknade. Veterinari postaju (praksa EU) namještenici Ministarstva. Plan je u tri iduće godine zaposliti 160 veterinara koji će uz 30 čiji je postupak zapošljavanja u županijskim i gradskim uredima upravo u završnici ažurno pokrivati domaće tržište.

Imenovano novo povjerenstvo za ekohranu

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković na temelju odredbi Zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda imenovao je novo povjerenstvo čija je zadaća poticanje, unapređenje i razvoj te davanje stručnih mišljenja i prijedloga u ekološkoj proizvodnji. Odlukom ministra članovi povjerenstva postali su: Ivan Hodalić, Tomislav Petrović, Katica Palčić-Jakopović, Mladen Vrebčević, Ivan Katalinić, Ivica Kisić, Ana Žeželić-Puhak, Zdenko Grahovac, Jelena Đugum, Željko Bukvić, Mario Sever, Ivana Ključarić i Darija Musulin.

 

Oglasi

One Comment

  1. Hoće li i ovdje biti kao u Fondu za privatizaciju? Kako si mi prijatelju? Vidim da više nije tako paklenski vruće. Zato ti želim lijepu i mirnu noć i puno te pozdravljam!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: