Preskoči navigaciju

Trend označavanja hrane zdravstvenim i prehrambenim tvrdnjama je u porastu u Hrvatskoj i u EU, što otvara put za sve više manipulacija i ukazuje na potrebu jasnog zakonskog reguliranja tog područja, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

hrana1a.jpgZa dvije do četiri godine u Hrvatskoj će biti do 80 posto proizvoda na tržištu s prehrambenim tvrdnjama, dok će broj onih sa zdravstvenim tvrdnjama također rasti, procjenjuje Marijan Katalenić, voditelj odjela za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a, dodajući da to otvara prostor i za manipulaciju. Iako se još ne može govoriti o velikom broju slučajeva zloporabe prehrambenih, pa i zdravstvenih tvrdnji poput “za zdravo srce” ili “bez šećera” na oznakama prehrambenih proizvoda, tendencija iskorištavanja takvih tvrdnji je u porastu, istaknuo je Katalenić. “Potrebna je zato stalna kontrola tržišta jer se svaki dan pojavljuju novi proizvodi, posebno iz uvoza, a nije moguće sve držati pod kontrolom preko inspekcijskih službi”, dodao je. Zdravstvene tvrdnje koje govore o utjecaju sastojaka hrane na prevenciju bolesti odobrava u Hrvatskoj Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi na temelju dokaza o učinkovitosti pojedinih sastojaka na zdravlje. Za zdravstvene tvrdnje je dosta rigorozan put dobivanja odobrenja, kazao je Katalenić, no ujedno upozorio da Ministarstvo uglavnom odobrava stavljanje jedne zdravstvene tvrdnje na proizvod, a ako postoji više tvrdnji da je najčešće riječ o nedopuštenim tvrdnjama.
U Hrvatskoj poznata je primjerice zdravstvena tvrdnja “čuva vaše srce”, odobrena od Ministarstva, za jogurt obogaćen biljnim sterolima ili tvrdnja “za očuvanje krvnih žila” odobrena za margarin obogaćen omega-3 esencijalnim masnim kiselinama. Prehrambene tvrdnje koje govore o prehrambenoj vrijednosti hrane regulirane su pak Pravilnikom o hrani za posebne prehrambene potrebe. Kako ističe Katalenić, 90 posto tvrdnji iz hrvatskog pravilnika usklađeno je s europskom direktivom, a u tijeku je izrada i novog pravilnika o hrani koji će uključiti ostatak tvrdnji s europske liste. Kod prehrambenih tvrdnji najčešće manipulacije odnose se na zavaravanje potrošača u smislu prave prirode hrane i njezine prehrambene vrijednosti. Tako se primjerice oznaka “niski sadržaj masnoća” može staviti samo na proizvod s manje od 3 grama masnoće na 100 grama. “Pri tome treba voditi računa na koju hranu se takva izjava stavlja jer ako se ona stavi na bombon koji ima 97 posto šećera, onda se to smatra zavaravanjem potrošača jer za takve vrste proizvoda masnoća nije osnovni sastojak”, ustvrdio je Katalenić. Uvjeti pod kojima se mogu koristiti određeni su i za ostale tvrdnje. Početkom srpnja stupila je na snagu u EU uredba o zdravstvenim i prehrambenim tvrdnjama kojom se dopuštaju samo one tvrdnje koje su jasne, točne i znanstveno dokazane. Zabranjuje se njihova upotreba na alkoholnim pićima, te tvrdnje koje se odnose na gubitak kilograma. Prijelazno razdoblje do 2010. uvedeno je za proizvode koji se već nalaze na tržištu te za dječju hranu.

 

Oglasi

One Comment

  1. Pa i treba uvesti reda.Zavaravanje, ili prešućena činjenica su obmana javnosti.Ja sam radio u duhanskoj industriji, i proizvodili smo cigarete sa oznakama light, mild…a sastav cigarete isti, samo razlika u boji i broju vlakana na filterima cigarete. Sutra će se netko dosjetiti i staviti oznaku light i na čvarke…Lijepo te pozdravljam…Bog…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: