Preskoči navigaciju

Zbog globalnog zatopljenja, uragani bi mogli harati Mediteranom i ugroziti jednu od najnapučenijih obala na svijetu. Najnovije su to prognoze europskih znanstvenika, objavio je Reuters.Miguel Angel Gaertner sa španjolskog sveučilišta University of Castilla-La Mancha, znanstvenik koji je vodio istraživanje, tvrdi da bi, zbog prosječnog povećanja temperature za 3C stupnja, uragani mogli harati i Sredozemljem.

20050906_060210uragan.jpg“Veliki dio rezultata istraživanja u našoj studiji pokazuje povećanu jačinu oluja. Upotpuni li se ona s višom razinom mora kakva se očekuje, mnoga priobalna naselja mogla bi biti ugrožena”, rekao je Miguel Angel Gartner. On to objašnjava primjerima uragana Catrine, nastalom u južnom Atlantiku, a poharao je južni Brazil. Godinu dana poslije, u blizini portugalskog otoka Maderia stvorio se uragan Vince, koji je postao prvi uragan koji je pogodio Španjosku.U studiji koja je objavljena u American Geophysical Union Jorunal, Gaertner i znanstvenici s njemačkog Instituta Max Planck za meteorologiju, razmatraju mogućnost da se slično dogodi i na Mediteranu.

Oko 2.500 znanstvenika koji su se nedavno okupili na skupu Ujedinjenih naroda o klimi, procijenili su kako će temperatura u ovom stoljeću narasti za najmanje 1,8, a možda i za četiri Celzijusevih stupnjeva. Glavni razlog za to povećanje je povećana emisija stakleničkih plinova zbog izgaranja fosilnih goriva u energetskim postrojenjima, tvornicama, a i u automobilima.

Oglasi

8 Comments

  1. Prijeti nama, dragi moj prijatelju, puno toga. Kako si mi? Kako duraš tu veliku žegu? Kod nas evo lipo pada kiša, temperatura 18 stupnjeva. Lipo friško. I ja tebi želim što je moguće friškiji dan i puno te pozdravljam!

  2. Osvetit će se nama priroda, osvetit…uskoro….pozdrav stari moj….

  3. Osvetit će se nama priroda, osvetit…uskoro….pozdrav stari moj…

  4. KAJ BUDU URAGANI DOŠLI I DO HRVATSKE OBALE ILI NEBUDU ?????
    ODGAVOR ODMAH

  5. ILI KAJ

  6. DI STE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. sve što smo napravili loše prirodi,ona će to nama debelo naplatit,i kad se to dogodi onda smo svi nadrapali

  8. budu uragani došli i do nas ako temperature budu ovako rasle,pa ćemo i mi doznat kako je to kad uragan prođe ,a za njim ništ ne ostane


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: