Preskoči navigaciju

Europski ured za okoliš (European Environmental Bureau– EEB) organizirao je 16. i 17. srpnja sastanak predstavnika New NGO Foruma – 18 nevladinih organizacija za zaštitu okoliša iz Rumunjske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Kosova, Crne Gore, Turske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Hrvatske s predstavnicima Europske komisije i DG Environmenta (Directorat General Environment – Ministarstvo za okoliš Europske komisije).

2.jpg Na drugom po redu sastanku New NGO Foruma hrvatske su udruge predstavljali Dušica Radojčić iz Zelene Istre i Toni Vidan iz Zelene akcije. Kao i prvi puta prošle godine u srpnju u Briselu, udruge su upoznate s tijekom pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji odnosno postavljanju mjerila (benchmarks) koje je po pojedinim poglavljima potrebno zadovoljiti da bi se mogli otvoriti pregovori. Postoji ukupno 35 poglavlja pregovora od kojih se svako otvara zasebno i to nakon obavljenog analitičkog pregleda i ocjene usklađenosti nacionalnog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU – tzv. screeninga i pozitivne preporuke za početak pregovora. U slučaju kada svi kriteriji nisu zadovoljeni, postavljaju se mjerila – benchmarks koje je potrebno ispuniti. Nakon obavljenog screeninga za poglavlje okoliša, otvoren je jedan benchmark, a radi se o financijskim sredstvima – kako, kada i otkuda će se osigurati sredstva za provedbu zacrtanog. Za potpuno usklađivanje s europskom pravnom stečevinom u tom poglavlju Hrvatskoj će biti potrebna velika financijska sredstva (oko 10-11 milijardi eura), pa se smatra da za jedno tako zahtjevno područje pregovori neće brzo napredovati.

Predstavnici Zelene akcije i Zelene Istre iznijeli su probleme u radu udruga i građanskih inicijativa na području zaštite okoliša u Hrvatskoj, a najviše su kritika imali na proces uključivanja javnosti u kreiranje politika i novih propisa. Između ostalog, bilo je riječi i o nužnosti uključivanja javnosti u pripremu izvještaja o napretku Hrvatske u približavanju EU, koji se objavljuje krajem svake godine. Budući da se taj izvještaj ove godine planira u rujnu, za pravu javnu raspravu sada je prekasno, ali DG Environment smatra da bi udruge svakako morale uključiti u pripremu izvještaja sljedeće godine.

Predstavnik DG Environmenta, Claude Rouam, izjavio je da je DG Environment svjestan potrebe asistencije udrugama za zaštitu okoliša, korektiv nužan svakom demokratskom društvu. Posao bio im bio lakši, drži, kada bi udruge same procijenile svoje potrebe odnosno sudjelovale u izradi programa financiranja. Stoga će ponoviti preporuku vladama da u proces programiranja prioriteta za financiranje te izradu nacionalnih strateških dokumenata počnu uključivati i nevladin sektor.

Oglasi

3 Comments

 1. 10-11 milijardi Eura, pa odakle se mogu namaći tolika sredstva za provedbu plana akcije zelenih i svih ostalih udruga s plana očuvanja okoliša?
  Pa ljudi moji kolika mjesta,sela ,još ni vodovod nemaju, a oni traže tolike novce za to….nije ni čudo što manje razvijene županije predbacuju Zagrebu za takvu politiku.
  Na kraju krajeva,znam i sa lokalne razine kad se odlučivalo dali novce dati za uvođenje vodovoda u jedno Prigorsko selo,ili graditi bazen u Utrinama…
  Sit gladnom ne vjeruje….bilo je i bit će…
  Lijep pozdrav prijatelju…

 2. zeleno…zeleno..pa opet sve nekako crno..crne brojke statistike,crne brojke potrebitih ulaganja.,..i crne misli hoce li vec jednom otvoriti se nase oci i progledati dok crnilo se ne nadvije iznad nasih glava..tebi pozz ..veliki :))

 3. Hi

  What do you think about this? When it happens?


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: