Preskoči navigaciju

Ovogodišnja ranija žetva pšenice utjecala je na znatan rast ukupnog otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u ovogodišnjem lipnju, u kojemu je ukupan otkup i prodaja iznosio 711,1 milijun kuna što je 72,9 posto više, nego u lipnju prošle godine. Pritom se, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u ovogodišnjem lipnju nešto više od trećine ukupne vrijednosti, odnosno 239,7 milijuna kuna odnosi na otkup i prodaju žitarica. Statistički podaci za lipanj pokazuju da je prosječna cijena pri proizvođačima za merkantilnu pšenicu iznosila 970,19 kuna po toni, pri čemu je prosječna proizvođačka cijena iz otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 969,54 kune po toni, a iz prodaje iz vlastite proizvodnje pravnih osoba 977,68 kuna po toni.

_40561089_wheat203.jpgRanija žetva pšenice koja je, umjesto uobičajeno u srpnju ove godine uglavnom obavljena u lipnju, utjecala je i na znatan porast vrijednosti otkupa poljoprivrednih proizvoda od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, za čak 166,1 posto u odnosu na lipanj prošle godine.

Tako je u lipnju ove godine vrijednost otkupa poljoprivrednih proizvoda od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 416,9 milijuna kuna, što je 58,6 posto ukupnog lipanjskog otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda.

Prodaja iz vlastite proizvodnje pravnih osoba i njihovih dijelova u lipnju je u ukupnom otkupu i prodaji imala udio od 41,4 posto, odnosno iznosila je 294,2 milijuna kuna, što je u odnosu na prošlogodišnji lipanj porast za 15,5 posto.

U strukturi ukupnog otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u lipnju ove godine, nakon pšenice koja ima udio od 33,7 posto, slijedi sirovo kravlje mlijeko s udjelom od 14,5 posto, ili vrijednosti otkupa i prodaje od 102,7 milijuna kuna, te potom grubo obrađena drva s udjelom od 11 posto, ili vrijednosti 77,9 milijuna kuna.

U ukupnom otkupu i prodaji u lipnju, otkup i prodaja živih svinja ima udio od 7,7 posto (oko 55 milijuna kuna), živa goveda 6 posto (42,7 milijuna kuna), uljano sjemenje i plodovi 5,9 posto (42,4 milijuna kuna), živa perad 5,3 posto (37,8 milijuna kuna), itd.

Oglasi

One Comment

  1. ..negdje sam vidjela tuzne slike ovogodisnjeg kukuruza..:(( drago mi je da su neki postotci ipak visi..tebi pozdrav – uniformirani :))))) cya m..


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: