Preskoči navigaciju

Histerija koja se stvara oko poskupljenja kruha, mlijeka i mesa potpuno je nepotrebna. Poskupljenja će biti, ali nikako alarmantnih, niti će ona ugroziti standard hrvatskih građana – odgovorio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković predstavnicima seljačkih udruga i saveza koji su na  sastanku posvećenom posljedicama suše od njega zatražili pomoć zbog rasta cijena mlijeka i mesa na inozemnom tržištu. Proizvođači mlijeka i mesa, naime, najavljuju poskupljenja i do 30 posto.


Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka, koji pokriva gotovo 70 posto proizvođača mlijeka,
upozorio je ministra da su im ulazni troškovi povećani za 300 do 500 posto, što je dodatno pogoršano ovogodišnjom sušom, te da cijena mlijeka zbog toga mora rasti za 30 posto. Toni Rajič iz Udruge “Baby beef” zatražio je pak od ministra da posegne u robne rezerve i posudi seljacima kukuruz, a zauzvrat mu nudi čvrsta bankovna jamstva. Cijene junećeg mesa, upozorava Rajič, najniže su u posljednjih deset godina. Cijena juneće polovice trebala bi sa sadašnje 22,5 kune narasti na 26 kuna, ali ako država ne reagira, divljanje cijena, upozorava Rajič, ne može se kontrolirati.

cobankovic.jpgDržava će, obećao je Čobanković, nadoknaditi seljacima štetu izazvanu sušom, ali je pozvao lokalne vlasti i seljake da daju realne procjene štete, kako bi oni koji su najviše stradali dobili adekvatnu pomoć. Nakon što županije proglase stanje elementarne nepogode, komisije moraju procijeniti štetu, a rokovi isplate ovisit će o dinamici posla, naglasio je Čobanković. Dodao je da će država seljacima pomoći i poticajima, prolongiranjem kreditnih obveza iz kredita Fonda za razvoj poljoprivrede, a razmatra se i oslobađanje seljaka od plaćanja zakupa državnog zemljišta. Ministar nije želio procijeniti štetu od suše na razini države, jer će se pravo stanje znati tek kad usjevi stignu u silose. Procjene seljaka su pak da štete iznose tri milijarde kuna.

Poticaji za pšenicu, izvijestio je Čobanković, isplatit će se u dvije jednake rate. Prva će se rata seljacima isplatiti u drugoj polovini rujna, između 15. i 20., a druga sredinom listopada, za sve kulture iz jesenske sjetve.

– Tražimo da se seljacima naknadi šteta u iznosu od 30 posto, te da se poticaji isplate u roku od desetak dana. Poljoprivrednici, a posebno stočari, ne mogu čekati tri mjeseca – upozorio je Darko Grivičić (HSS), te poručio da će, ako se nešto hitno ne poduzme, stočni fond iduće godine biti prepolovljen.

Više na mobitel nego na kruh

– Kruh je poskupio najviše dva posto, i to kod manje od 50 posto proizvođača, a pričamo o tome kao da je kraj svijeta! – naljutio se ministar Čobanković prosvjedujući zbog nepotrebne halabuke oko poskupljenja. Ministra ljuti i to što “90 posto hrvatskih obitelji puno više potroši na plaćanje mobitela nego na kruh”. Čobanković ističe da su hrvatski građani navikli na pojeftinjenja hrane, jer je cijena mesa u posljednjih deset godina oko 20 posto ispod realne cijene. – To je slično kao divljanje cijena sirove nafte. Cijene kukuruza na svjetskim burzama danas su 300 eura po toni, a pšenice 220 eura po toni, što je enormni skok od prošle godine – poručio je Čobanković, zaključivši kako se “stvari mijenjaju na radost poljoprivrednika, a na žalost potrošača”.

Oglasi

5 Comments

  1. ja ipak mislim da o 30% možemo samo sanjati

  2. Čobanković svira qrcu. neka vidi koliko stoji meso u Njemačkoj. Pa ako je pošten neka kaže dali imamo jeftinije meso…Standard ne spominjem jer je to druga tema. Ili gorivo….sram ga bilo…tebi pozdrav…

  3. “Svaki put kada ljubim sebe, ostaje manje ljubavi za Boga i druge.”
    Michel Quoist

    Lijep ti vikend želim i puno te pozdravljam!

  4. došla pošta…hvala prijatel

  5. Cool…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: