Preskoči navigaciju

Hrvatska Vlada je uvela izvoznu carinu na pšenicu u iznosu od 98 eura po toni pšenice. Ta će izvozna carina vrijediti do kraja veljače iduće godine, a njeno uvođenje ministar poljoprivrede Petar Čobanković obrazložio je težnjom da se destimulira izvoz preostalih zaliha domaće pšenice u uvjetima smanjene ponude i uz porast cijene pšenice zbog suše, te otklone poremećaji na domaćem tržištu.

cobankovic.jpgHrvatska je, kaže, imala dobru žetvu, da je požela 750 tisuća tona pšenice, a da joj se potrebe kreću oko 500 tisuća tona. U obrazloženju Uredbe o uvođenju izvozne carine stoji da su krajem srpnja veleprodajne cijene pšenice na hrvatskom tržištu došle do najviše razine od 1,30 kuna po kilogramu, što je 33 posto više nego u isto vrijeme lani, ali i najviša cijena od početka praćenja, 2001. godine.

Zbog suše i poplava u Europi rast cijena pšenice bilježi i svjetsko tržište, a istodobno je počela rasti i potražnja za pšenicom. Hrvatski izvoz pšenice u prvih pola godine dosegao je rekordnu vrijednost od 2001., odnosno 145 tisuća tona uz prosječnu izvoznu cijenu od 148 eura po toni. Izvozna carina od 98 eura po toni znatno bi, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, znatno povećala trošak domaćih izvoznika pšenice što bi destimuliralo izvoz. Tako bi tržni viškovi pšenice bili ponuđeni na domaćem tržištu, što bi utjecalo na stabilizaciju cijene, proizvoda mlinske i pekarske industrije.

Oglasi

One Comment

  1. osnovni problem je u tome što su izvoznici jeftino došli do te pšenice


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: