Preskoči navigaciju

_40561089_wheat203.jpgPrema mišljenju analitičara, cijena pšenice u 2008. godini trebala bi se spustiti na razinu koja je između 30 i 50 posto niža od sadašnje. Smanjenje ovogodišnje proizvodnje pšenice kao posljedica niskih prinosa uzrokovanih sušom na svjetskim burzama uzrokovalo je rast njene cijene. Tako je, prema podacima Chichago Board of Trade, cijena pšenice tijekom rujna skočila na rekordnu razinu iznad 9 USD po U.S. bušelu (35.23907017 litara), što je više od 80 posto viša razina u odnosu na razinu cijene s početka godine.

Kao posljedica naglog rasta cijene globalne su se zalihe pšenice spustile na najnižu razinu u zadnjih 26 godina. Inflatorni pritisci uzrokovani rastom cijene hrane su, između ostalih razloga, potaknuli središnju banku SAD-a (FED) da posegne za snižavanjem referentne kamatne stope. To bi, uz ionako visoke cijene pšenice, trebalo motivirati proizvođače da povećaju proizvodnju do razine koja će u 2008. godini spustiti cijenu između 30 i 50 posto u odnosu na sadašnju, smatraju analitičari.

Oglasi

3 Comments

  1. 80%-40%=+40%….opet dobro za …hm,trgovce i špekulante,nama osta ljaga i prazan džep

  2. Poskupit će kruh…moj djed jhe znao reći sinek ćim se govori o pšenici, poskupit će kruh. Ako cijena poraste porast će i cijena kruha, a ako padne opet će biti skuplji kruh, jer oni neće spustit cijenu kruha, buš videl…tako mi je znao reći i bio je u pravu, vidim to danas…

  3. poštovanjemiki, selaka su navek fukali i tak bu ostalo za naveke…..amen…….pozdrafffffff……..


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: