Preskoči navigaciju

Europska unija namjerava ponovno pokrenuti proizvodnju. Ministri poljoprivrede po kratkom postupku ukinuli su ograničenja uzgoja biljaka za europske seljake. Prema procjenama povjerenice za poljoprivredu Mariann Fischer Boel “očekuje se 10 miliona tona dodatne pšenice na tržištu”. Osim toga, Fischer Boel se zalaže za privremeno ukidanje carina na uvoz pšenice.

Nema razloga za uzbuđenje, smatra povjerenica, unatoč povečanju cijena žitarica i miliječnih proizvoda. Kako prenosi Deutsche Welle vrlo odlučna danska povjerenica izdala je vrlo kratko i jasno saopćenje, kako se kod porasta cijena radi o normalnim kretanjima na tržištu.

-Upravo je to – više tržišne ekonomije, i upravo se to tražilo od subvencionirane poljoprivrede u Europskoj uniji na posljednjem sastanku Vijeća ministara održanim prije desetak dana, smatra Fischer Boel.

No budući su cijene pšenice dostigle rekordnu razinu, a silosi širom zemalja članica Europske unije u kojoj se inače pohranjuje višak proizvodnje, gotovo da su prazni, Europska komisija se odlučila dopustiti slobodnu proizvodnju žitarica na svim raspoloživim površinama. Visoke cijene na svjetskom tržištu pšenice imaju svoje uzroke u lošim žetvama u Sjevernoj Americi, Australiji i Europi.  Vremenske (ne)prilike su glavni razlog za rast cijena, argumentira Europska komisija. Sve veće korištenje žitarica za proizvodnju goriva prvenstveno dobivenog od kukuruza i šećerne trske igra samo malu ulogu. U Europi samo 1,3 posto obradivih površina koristi se za bio-gorivo.

Oglasi

5 Comments

  1. Dragi prijatelju, lijepu ti nedjelju zelim. Pogledaj moj danasnji post! Puno te pozdravljam!

  2. Zanima me kako će se to odraziti na našeg seljaka…hoće li konačno imati kome prodati svoje proizvode…ili će morati proizvoditi po normativima Eu, i sa dodatkom gmo-a..? Pozdrav…

  3. e prijatelju seljak osta jebena stranka kako got okreneš

  4. prazni silosi….mali postoci …veliki zahtjevi…cudni normativi…i samo jedan mali seljak koji jutrima gleda hoce li kisa ili sunce…tebi veliki pozdrav i hvala na cestitkama..

  5. Želio bi znati dali proizvodnja heljde ima perspektivu u dogledno vrijeme u EU?


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: