Preskoči navigaciju

Stručnjak UN-a za hranu Jean Ziegler osudio je praksu sve veće proizvodnje biogoriva kao zamjene za naftu nazivajući je “zločinom protiv čovječnosti” jer je rezultirala rekordno visokim cijenama žitarica, koje prijete širenjem gladi u svijetu. Ziegler, posebni izvjestitelj UN-a za hranu, ocijenio je kako je brzopleti koncept da se hrana poput žita i šećera pretvara u gorivo “recept za katastrofu”.

Korištenje plodnog tla za proizvodnju usjeva, koji će potom biti spaljeni kao gorivo, “zločin je protiv čovječnosti”, rekao je Ziegler u komentarima u sjedištu UN-a, očito usmjerenim na privlačenje publiciteta.

Oglasi

6 Comments

  1. valjda ima i drugih nacina privlacenja publiciteta i stvaranja samoreklame…uff..no problem koji napominje u svijetu koji ionako napola gladuje je zaista velik..bas kao i sve posljedice zagadjenja,njegovih uzroka i njegovih pokusaja smanjenja…mozda ipak neka zlatna sredina ujednaci sve to i krene se u neki ‘zeleniji’ svijet koji nece biti gladan a koji ce udisati cisti zrak..tebi veliki pozdrav…

  2. E kad bi ti auti išli na uljanu repicu, pa ispuštali iza sebe umjesto dima, cvjeće, ili prirodno gnojivo…ali to je kibidabi…pozdrav prijatelju..

  3. ja ipak navijam za biogoriva… hej prijatel, možda bi nam dionice porasle…

  4. Ja vjerujem, prijatelju dragi, da nema rješenja s kojim bi svi bili zadovoljni. Ni stručnjaci nisu jedinstveni jer vjerujem da nema takvog svezadovoljavajućeg rješenja. Al mislim da treba uvijek birati manje zlo, pa ma kako da se ono zvalo. Lijep ti pozdrav šaljem i laku noć želim!

  5. Evo vidiš kud su došle cijene hrane zbog ovoga. Prvo je poskupilo ulje, jer je drastično povećana potražnja zbog proizvdnje biodizela. Biogoriva ipak nemaju alternative jer se to već zahuktalo, ali se umjesto novog ulja uzme rabljeno koje se i onako do nedavno većim dijelom neadekvatno odlagalo. Na žalost, priča je postavljena tako da se za proizvodnju biogoriva koristi hrana, služe kao izgovor za GMO, ali tako ne mora biti jer se energija može dobivati i iz svog mogućeg biljnog i životinjskog otpada uz samo malo dobre volje…

  6. Jučer smo u našoj stranci (Zelena lista, http://www.zelena-lista.hr) razgovarali o klimatskim promjenam i energetskoj strategiji, pa smo i to psomenuli. Tomislav Toth, inače urednik časopisa “Majstor” (http://www.majstor.hr/) rekao je da biogoriva ne treba u tom kontekstu uopće spominjati, jer zapravo ne pomažu ublažavanju klmatskih promjena. U pitanju je politička igra, da se smanji ovisnost o arapskoj nafti. Šokrilao me koliko je daleko to otišlo – 30 posto kukuruza u SAD i 60% šećera u Brazilu odlazi za biogoriva! Napravit ćemo programski dokument stranke i priopćenje za medije o tome u siječnju ili veljači.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: