Preskoči navigaciju

Zbog uvoza žitarica, 36 zemalja u svijetu je suočeno sa prehrambenom krizom. Zemlje u razvoju na uvoz žitarica novog roda, utrošile su oko 51 milijardu dolara. Ravnotežu među zemljama koje oskudjevaju sa žitaricama ne može uspostaviti ni organizacija Ujedinjenih Nacija za hranu (FAO) pa su u takvoj situaciji usljedila poskupljenja u troškovima ishrane stanovništva. Šta se događa sa velikim proizvođačima?

8941766.jpgRuski izvoz krušnog žita je  dostigao rekord od 2,1 miliona tona, pokazali su podaci agencije Sovecon koja se bavi analizom poljoprivrednih tržišta. Prema tom izvoru, od početka sezone 2007-2008.  iz Rusije je izvezeno 4,3 miliona tona pšenice, što je takođe rekord i za milion tona više nego u istom periodu lani. Rusija je u rujnu izvezla ukupno 2,4 miliona tona žitarica, što je najveća količina dosad kojom je osim pšenice obuhvaćeno i 0,3 miliona tona ječma. Rekordni pokazatelji povezani su sa visokom tražnjom ruskih žitarica na svjetskom tržištu, odsustvom Ukrajine s tržišta.
Rusija je 2006. ostvarila ukupan rod od 78,4 miliona tona. SAD od početka sezone na strana tržišta isporučile blizu 12 miliona tona krušnog žita u usporedbi sa 7,219 miliona tona u istom periodu 2006. rast izvoza pšenice iz Rusije i SAD za sada nadoknađuje manjak isporuka iz drugih zemalja izvoznica. EU je od početka sezone izdala licence za izvoz 2,6 miliona tona pšenice, za 1,5 milion tona manje nego u istom razdoblju prošle sezone. U EU najveći uvoznik pšenice, ali i potrošač, je Italija.

U padu je kanadski izvoz u odnosu na prošlu sezonu, jer je ta zemlja  izvezla 2,5 miliona tona krušnog žita, 343.000 tona manje nego u istom razdoblju lani. Izvoz australijske pšenice je praktično obustavljen do prispijeća zrna iz novog roda.
Svjetske zalihe pšenice su ove godine opale na najniži nivo za poslednjih 25 godina i ne premašuju količinu od 143 miliona tona, priopčila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

6 Comments

  1. “I neka vaše najbolje bude za prijatelja.
    I ako mora upoznati vašu oseku, neka upozna i vašu plimu.Jer, što vam je prijatelj da biste ga tražili da s vama ubija vrijeme?
    Potražite ga uvijek da oživite vrijeme.
    Jer, njegovo je da vam ispuni potrebu, a ne prazninu;
    I neka u slatkoći prijateljstva bude smijeha, i diobe radosti.Jer, u svježini sitnica srce nalazi svoje jutro i okrepljuje se.” K. Gibran

    Sa željom za lijep vikend, srdačno te pozdravljam!

  2. lipi pozdrav prijatelju

  3. dobro veće i lijepu i godnu noć želim, a sutra u nove radne pobjede…hehehe…

  4. sve je to žalosno, propale su one rijeći, Hrvatsku nitko VIŠE NE ZOVE ŽITNICOM EUROPE…ili možda nekom padne na pamet u ove dane predizborne ludosti…pozdravljam te…

  5. POZDRAV

  6. Evo, prijatelju dragi, pokusavam opet da vidim hoce li funkcionirati. Lijep ti pozdrav saljem!


Komentiraj