Skip navigation

Kao najvažniji rezultat ispitivanja naučnici izdvajaju činjenicu da su u organski uzgojenom voću i povrću našli i do 40% više antioksidanata i važnih minerala kao što su željezo i cink. Istraživanje je trajalo 4 godine i koštalo 17 miliona eura.

Svi oni koji tvrde da hrana iz organske proizvodnje ima veću nutritivnu vrijednost dobili su potvrdu za svoju tvrdnju. Naime, ovih dana je priveden je kraju četvorogodišnji projekat, vrijedan 17 miliona eura, uporedne analize hrane iz konvencionalne i organske proizvodnje.

31102007220315-1.jpgKao najvažniji rezultat ispitivanja naučnici izdvajaju činjenicu da su u organski uzgojenom voću i povrću našli i do 40% više antioksidanata i važnih minerala kao što su željezo i cink. Ovdje se posebno izdvajaju zelena salata, špinat i kupus. Organski proizveden kivi, krumpir i mrkva imaju značajno veći udio vitamina C u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.

Studijom je utvrđeno i da mlijeko od krava hranjenih organskom stočnom hranom sadrži i do 60 % više antioksidanata i značajno veći nivo vitamina E.

O antioksidantima se posljednjih godina sve više govori kao materijama koje smanjuju rizik od pojave kancera i srčanih oboljenja.

5 Comments

  1. dugo im je trebačlo bome

  2. Pa neznam, prijatelju, zašto je moj komentar nestao?

  3. TOLIKO VOLE DOMOVINU DA JE NE ŽELE NI SA KIME DIJELITI.

    Ugodan ti vikend želim i srdačno te pozdravljam!

  4. ostavit cu samo pozz nakon ovih potvrdnih rezultata…bilo je i vrime…cya miki…

  5. Lijepo si uredio blog svaka čast…pozdrav druže…


Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: