Preskoči navigaciju

U Hannoveru se ovih dana održava najveći svjetski sajam poljoprivredne mehanizacije. Na sajmu izlaže 2 247 tvrtki iz 36 zemalja.

agritechnica07_bg_top1.jpgProizvodnja hrane, naročito na većim posjedima ne može se zamisliti bez raznovrsne i kvalitetne mehanizacije. Utvrđeno je da mehanizacija učestvuje u ostvarivanju genetskih potencijala usjeva na nivou 40-50%.
Nema uspješne proizvodnje bez suvremene mehanizacije i njene pravilne primjene.

Međutim, ako se mehanizacija nepravilno primjenjuje ili je nema dovoljno, ili je loše kvalitete, posljedice mogu biti značajne, a odražavaju se u sljedećem:
povećano sabijanje zemljišta, loše izvođenje obrade, sjetve i njege, mehaničko oštećenje biljaka i plodova biljaka, povećani gubitci pri žetvi, izvođenje agrotehničkih operacija van optimalnih rokova (zakašnjenja) i “zagađenje” zemljišta, vode i zraka štetnim materijama iz ispušnih plinova ili kemijske zaštite.

Prekomjerno sabijanje zemljišta izazvano mehaničkim djelovanjem kotača i radnim tijelima poljoprivrednih strojeva narušava odnos zraka i vode u zemljištu. Pri tom se povećava otpor razvoju korijena biljaka i stvaraju vrlo nepovoljni uvjeti za odvijanje mikrobiološke aktivnosti, što se negativno odražava na osiguranje elemenata plodnosti zemljišta: hrane, vode, kisika, topline i drugo. Istraživanja su pokazala da se ova pojava može ublažiti primjenom tehničkih i agrobioloških mjera, zatim kontroliranim kretanjem mehanizacije, i smanjenjem broja prohoda. Od tehničkih mjera najveći efekat ima primjena gumenih gusjenica kao ekološkog hodnog sistema traktora i mašina. Utvrđeno je da se zbog prekomjernog sabijanja gubi do 150 Eura po hektaru godišnje.

Kvaliteta obrade, sjetve i njege usjeva utiče na ostvarivanje prinosa i kvalitete proizvoda svih biljnih vrsta.
Tako je utvrđeno da nekvalitetna obrada zemljišta smanjuje prinos za 15-25%, loše izvedena sjetva 10-15%, a nekvalitetna mehanička i kemijska njega i zaštita mogu prepoloviti prinos.

Mehaničko oštećenje biljaka pri izvođenju agrotehničkih operacija izazvano izborom neodgovarajućih strojeva ili neadekvatnim korištenjem utječe na prinos usjeva. Tako je utvrđeno da se prinos sjemenskog kukuruza zbog oštećenja lisne mase pri uklanjanju metlica smanjuje za 20-30%.

Oštećenje plodova pri izvođenju agrotehničkih operacija direktno utječe na smanjenje prinosa i kvaliteta proizvoda. Oštećenje se događa naročito pri žetvi, transportu i doradi, posebno kod sjemenskog materijala i povrća. Kod nekih biljnih vrsta utvrđeno je oštećenje plodova od 25-35%.

Gubici plodova pri žetvi, kao rezultat nesavršenosti strojeva ili lošeg izbora režima rada javljaju se kod svih biljnih vrsta. Tako su utvrđeni gubici kod pšenice do 5%, sjemenskog kukuruza oko 7%, šećerne repe oko 8%, a kod nekih povrtlarskih kultura i preko 20%, što je znatno više od dozvoljenih vrijednosti.

Pouzdanost i broj mehanizacije utječe na mogućnost izvršenja agrotehničkih operacija u optimalnim rokovima. Tehnološke operacije kao što su sjetva, njega, žetva i druge moraju se izvesti u najpovoljnijim agrotehničkim rokovima što je osnova ostvarivanja većih prinosa i kvalitetnijih proizvoda. Produženje rokova naročito pri izvođenju kemijskih tretmana i branja može utjecati na znatno smanjenje prinosa većine biljnih vrsta.

“Zagađenje” zemljišta, vode i zraka štetnim materijama i ispušnim plinovima nastaje zbog lošije podešenosti poljoprivrednih strojeva za zaštitu bilja i sistema motora, loše odabranog režima rada i povećanje potrošnje goriva.

Prema tome, u cijelom tehnološkom procesu proizvodnje i dorade proizvoda, mehanizacija je ključni faktor u ostvarivanju većih prinosa, bolje kvalitete i povećanja ekonomičnosti proizvodnje.

Oglasi

4 Comments

 1. jap, nema zanata bez alata

 2. SAM

  Vraćao sam se sam
  posve sam
  i sjenu mi je mjesec odvukao za oblake.
  Ostali su jedino koraci
  i tri kapi kiše na obrazu.

  Lijep ti vikend želim i srdačno te pozdravljam!

 3. vidim suncokrete iza ovih casa :))) to mi je dovoljno kao i svo sunce koje ti rado ustupam za mrvu zime,vjetra koji brije lice i pokoju pahulju..veliki ti pozdrav sa +35

 4. Sajmovi su sadašnjost i budućnost!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: