Preskoči navigaciju

Problemi u proizvodnji i niske zalihe i u 2008. održavaće globalne cijene žitarica na visokom nivou, zbog čega će dalje poskupeti kruh, tjestenine, meso i mlijeko u mnogim regijama svijeta, procjenjuje FAO Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.

Tijekom ove godine najveći rast cijena dogodio se na globalnom tržištu mlječnih proizvoda, koji su u nekim segmentima poskupijeli i za više od 200 posto. Pomama za ekološki čistijim biogorivom na bazi kukuruza, palminog ulja, šećerne trske i drugih kultura, takođe doprinosi višim cijenama. Mnogi eksperti, pa i FAO upozoravaju da su eventualne ekološke prednosti biogoriva možda i precjenjene kad se ima u vidu poskupljenje hrane kojem direktno doprinose. Izvjesno ohrabrenje u izvještaju FAO za 2008. je konstatacija da su ove jeseni u svijetu pšenicom zasijane veće površine nego prošle, što bi moglo dovesti do izvjesnog pojeftinjenja te žitarice.

Oglasi

One Comment

  1. Ovo sam već mnogo puta spominjao.Moj djed je znao reći, sinek kad se god spominje žito, znaj da će kruh poskupiti. Ako cijena žita poraste kruh će poskupiti, ako cijena žita padne, neće pasti i cijena kruha, znaći poskupjet će…u odnosu na novu cijenu…i bio je u pravu…lijep pozdrav…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: