Preskoči navigaciju

Za potpore poljoprivredi u Hrvatskoj je u 2007. godini iz državnog proračuna izdvojeno 2,3 milijarde kuna, navedeno je u Pretpristupnom ekonomskom programu, koji je Vlada usvojila u četvrtak i uputila Europskoj komisiji. Riječ je o povećanju od deset posto u odnosu na 2006. godinu, a glavnina potpora (oko 86 posto) usmjereno je u izravnu potporu proizvodnji. No taj se udio, navodi Vlada, postupno smanjuje.

Udio investicijskih potpora i potpora ruralnom razvitku povećan je na oko 10 posto, a udio potpora dohotku nekomercijalnim poljoprivrednicima iznosi oko 4 posto. Cilj poljoprivredne politike je povećanje ukupnih sredstava za potpore radi podizanja razine konkurentnosti i prilagodbe razvijenom tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u EU, uz postupno povećanje udjela sredstava za ruralni razvitak.

Ruralni razvitak

U ruralni razvitak uloženo je iz proračuna 101,4 milijuna kuna. Ulagano je u obrazovanje seoskog stanovništva, u poljoprivredne škole, a poticao se i razvoj ruralnog turizma. U tom segmentu računa se i na novac iz pretpristupnog programa SAPARD. Provedena su dva natječaja u kojima je bilo 146 prijava, a prihvaćena je 21 u ukupnom iznosu ulaganja od 135 milijuna kuna, od čega na državnu potporu otpada 63,5 milijuna kuna. Do kraja godine trebao bi biti dovršen i treći natječaj. Model subvencija kontinuirano će se usklađivati s pravilima Europske unije. U idućem razdoblju planira se privatizacija preostalih tvrtki iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora. U 2008. trebao bi se konačno privatizirati vukovarski VUPIK, te dovršiti privatizacija KIM-a i Sladorane iz Županje. Planovima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države namjerava se prodati 222.454 hektara poljoprivrednog zemljišta od čega je dosad prodano oko 13 posto. Prodaja se želi ubrzati u idućem razdoblju. Od siječnja 2006. do rujna 2007. putem javnog natječaja raspolagalo se sa 74.120 hektara državnog zemljišta. U zakup je dano 33.634 ha, prodano je 10.678 ha, a koncesija je dodijeljena za 29.806 hektara. Od toga je ostvaren prihod od 136 milijuna kuna u državnom, županijskim i lokalnim proračunima. Provodit će se i program okrupnjivanja poljoprivrednog zemljišta radi povećanja efikasnosti njegova korištenja. U programu je navedeno da se ove godine država nije miješala u otkup pšenice, već ga je prepustila tržištu, uz primjenu europskog modela u kojem je jamčena interventna cijena od 101,3 eura po toni pšenice. Tržište jabuka dobilo je poticaj izgradnjom osam hladnjača (kapacitet 21.000 tona) i prateće opreme čime je uređena logistika za trgovanje tim voćem koje je po potrošnji i volumenu proizvodnje najznačajnije u segmentu voćarske proizvodnje. U 2008. planira se donošenje standarda kvalitete za voće i povrće u skladu s propisima EU, a primjena tih standarda počela bi 2009. godine. U PEP-u se Europska komisija obavještava i da su u tehničkom dijelu okončane aktivnosti na izradi vinogradarskog katastra. Obavljeno je snimanje terena, a u 2008. predstoji uređivanje digitalne baze i terenske provjere i upisivanje ostalih podataka o vinogradima. U području stočarske proizvodnje razvijaju se tržišni mehanizmi radi suzbijanja sivog tržišta i povećanja sigurnosti hrane. Uspostavljen je jedinstveni sustav obveznog označavanja životinja koji se u 2007. u cijelosti provodio za goveda. U 2008. provest će se registriranje svinja i konja.

Satelitski nadzor
U sektoru ribarstva u ovoj godini nastavljeno je usklađivanje zakonodavstva sa Zajedničkom ribarskom politikom EU, posebno kod tržišta ribom i ribljim proizvodima. Uspostavljen je jedinstveni registar za ribarska plovila duljine preko 24 metra te proveden proces revizije povlastica za plovila iste duljine čime se povlastice izravno vezuju uz plovilo. U idućem razdoblju uvest će se sustav satelitskog nadzora plovila i ustrojiti tržište ribe u skladu sa zahtjevima EU.

Oglasi

One Comment

  1. Baš me, prijetelju dragi, zanima, da li će Friščić, jer na vlast će svakako doći, uspjeti ostvariti svilj svoje stranke “Preporod hrvatskog sela”? Ja se baš ne razumijem u poljoprivredu, al s tim poticajima mi nešto nije jasno. Poticaj se dobije prema zasijanoj površini, a ne prema urodu?! Onaj koji ima par stotina hektara ubere poticaj i baš ga briga kakav će biti urod. Ako je to tako onda to nije u redu.Komunisti su se borili protiv bogatog seljaka, kulaka jer im nije paosao u ideologiju, al je seljak ipka mogao raditi i živjeti i uzdržavati svoju obitelj. Ovi današnji, ako se stvarno nešto ne promijeni, će dovesti do raslojavanja sela.
    Lijepu tiu vewčer želim i puno te pozdravljam!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: