Preskoči navigaciju

U trci za kukuruzom, šećernom repom i palminim uljem, automobili bogatih postali su konkurenti trbusima siromašnih, piše “Guardian”. Londonski dnevnik upozorava da je globalna potražnja za žitaricama i sirovinama za proizvodnju biogoriva dovela do rasta cijena hrane i potakla strah od nereda i gladi.

is.jpgPozivajući se na jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za poljoprivredu, list piše da će tokom naredne dvije godine porasti opasnost od nereda izazvanih nestašicom hrane, ali i neuhranjenosti u svijetu.
Snadbijevanje žitaricama u svijetu je, naime, pod pritiskom koji nije viđen u proteklih 50 godina.
Nedavne demonstracije zbog poskupljenja tjestenina u Italiji, tortilja u Meksiku i luka u Indiji samo su nagovještaj socijalne nestabilnosti koja će uslijediti ako svijet iz korijena ne promjeni dosadašnji pristup i značajno ne poveća proizvodnju osnovnih životnih namirnica.

U pozadini svega je kombinacija naraslih apetita potrošača u Kini i drugim zemljama koje se ubrzano razvijaju i širenje američko-europskih programa za razvoj biogoriva.
Nakon višegodišnjeg pada cijene hrane, 2006. godine je došlo do naglog poskupljenja žita, riže, kukuruza, soje i mliječnih proizvoda. Svijet jednostavno troši više nego što priozvodi, a zalihe su, piše “Guardian”, pale na nivo koji nije viđen još od osamdesetih godina. Kriza je do sada izbjegnuta jer su države trošile hranu iz rezervi, ali bi se to uskoro moglo promijeniti, jer su kineske zalihe skoro na izmaku.
Kina bi stoga vrlo brzo mogla iskoristiti ogromne zalihe strane valute i izaći na svjetsko tržište kupujući i ne pitajući za cijenu.

Stručnjaci upozoravaju da bi tokom narednih godinu dana do dvije cijene na svjetskom tržišti hrane mogle diktirati države koje, poput Kine, imaju ogromne devizne rezerve, dok će zemlje koje to sebi ne budu mogle priuštiti biti na gubitku.

Oglasi

2 Comments

  1. Koga je još briga za gladne u svijetu? Sad znaš zašto na skupim autima zatamnjuju stakla..da ne vide van…

  2. “Materijalne stvari usmrćuju čovjeka bez patnje; ljubav ga budi oživljavajućim bolima.”
    K.Gibran

    Lijep ti vikend želim, prijatelju dragi, i srdačno te pozdravljam!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: