Preskoči navigaciju

Zanimanje za poljoprivrednim zemljištem, sudeći prema agencijama koje se bave poslovanjem s nekretninama na osječkom području, praktički ne postoji. Slično se može suditi i po novinskim oglasima. Na top-ljestvici poželjnih nekretnina i dalje uvjerljivo vode stanovi. Slabije se trži građevinskim zemljištem. Potvrđuje to i Darko Jumić iz Agencije Goldal nekretnine koja ove godine nije posredovala pri kupnji ili prodaji nijedne parcele poljoprivrednoga zemljišta. Isto je i u Tasman nekretninama, kaže Krunoslav Šabić. Slično govori i predsjednik Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo: “Slaba je ponuda privatnoga zemljišta, a cijena je najčešće po dogovoru”. Koliko će se platiti za jutro obradive površine ovisi ponajprije o kvaliteti zemlje, ali i njezinoj lokaciji. Prema podacima kojima raspolažu u ZUSSB-u, najbolje poljoprivredne površine nalaze se na području Vukovarsko-srijemske županije. Bonitet tla je ondje, tumače, vrlo visok, malo je potrebno uložiti da bi se puno više dobilo. Zbog toga farmeri to područje često nazivaju malom Kalifornijom. U stopu ga slijedi područje Baranje i okolica Kutjeva u Zlatnoj dolini, dok je zemlja prema zapadnoj Slavoniji manje kvalitete i zahtijeva veća ulaganja. Laslo to ilustrira rasponom cijena. Tako se, primjerice, za jutro poljoprivredne površine treba izdvojiti između tisuću i tisuću i pol eura na području Osječko-baranjske županije.

Vukovar zanimljiviji
Iako područje ove županije predstavlja jedno od najzanimljivijih područja biljne i stočarske proizvodnje u Hrvatskoj, ipak se zemljom bolje trži u susjednoj Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ondje se, primjerice, za hektar nasada mladoga vinograda staroga dvije do tri godine treba platiti čak i do 18.000 eura. Prema službenim podacima osječke HGK, u Osječko-baranjskoj županiji nalazi se ukupno 239.423 hektara obradivih površina što predstavlja 8,9 posto ukupnih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj, a od toga je 145.055 hektara u privatnom vlasništvu. “Većina je farmera voljna kupiti državno zemljište koje se prodaje jer je povoljno kreditiranje putem banaka. Normalno je da se teži okrupnjivanju parcela, ali za takav pothvat nije financijski dovoljno snažan svaki poljoprivrednik. U tome poslu problem im predstavlja i nesređeno stanje u gruntovnicama koje se tiče državnoga zemljišta. Staračka domaćinstva koja raspolažu određenim brojem parcela zemlju najčešće ostavljaju svojoj djeci koja ju potom iznajmljuju jer se tim poslom ne planiraju ozbiljnije baviti.

Okrupnjivanje
Vjerojatno čekaju bolja vremena kada će cijena zemljišta porasti”, tumači Antun Laslo. Najnoviji “puls” kupnje poljoprivrednoga zemljišta “opipali” su i u Slavonskoj banci d.d. kao članici Hypo-Alpe-Adria banke koja je svojim kreditnim linijama odlučila pratiti zahtjeve poljoprivrednika. Zainteresirani se kod njih mogu kreditno zadužiti do 10 godina uz poček do 2 godine koji nije obvezan. Za to vrijeme kamatna stopa se obračunava mjesečno, a kumulira se i plaća jednom godišnje. Ako je iznos kredita vezan uz švicarski franak, godišnja, promjenjiva kamatna stopa iznosi 4,50 posto, dok je uz euro 6,50 posto. Upravo kroz različite povoljne kreditne modele, primjerice HBOR-a ili SAPARD programa, Ernest Nad iz HGK-Županijske komore Osijek, kako je nedavno rekao, smatra da će se kristalizirati obiteljska gospodarstva koja će biti budući nositelji razvoja Hrvatske. Nad napominje kako su poljoprivrednici upravo u zemlji prepoznali svoju šansu, pa okrupnjivanjem žele doći do razine proizvodnje koja će im omogućiti siguran dohodak, dovoljne količine i proizvodnju za poznatoga kupca. S obzirom da je jedan od najvažnijih uvjeta HSS-a za koaliciju s HDZ-om oživljavanje sela, bit će zanimljivo pratiti kretanje cijena poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji. Osim toga, cijena hrane u svijetu raste te bi poljoprivreda nmogla postati jedna od lukrativnijih poslova. Cijena poljoprivrednog proizvoda raste po puno većoj stopi od poljoprivrednog zemljišta. Jedan hektar poljoprivrednog zemljišta u Nizozemskoj vrijedi 50 000 eura, u Njemačkoj oko 20 000 do 25 000 eura. Poljska je administracija zbog straha od kupovanja zemljišta donijela niz mjera. Jedna je da se zemljište ne može prodavati strancima bez dozvole ministra unutarnjih poslova i ta će uredba ostati na snazi 12 godina.

Oglasi

2 Comments

  1. sreća u nesreći je da nam je zemljište izuzetno rascjepkano, pa nam je barem tim načinom zaštićeno od tajkunskih i stranih preuzimanja

    jedina velika udavača u mojoj županiji je pik vukovar,ali njega štiti još uvijek osjetljivo političko okruženje

  2. dobro kaže Paor, malo je velikih ”komada”, a time i zalogaja…jedino ako država ne uvuče svoje prste pa proglasi nešto od velikog značaja za državu, a onda dolazi zakon o izvlaštenju…pozdrav…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: