Preskoči navigaciju

Održiva poljoprivreda za 100.000 domaćinstava. Poljoprivreda više nije samo gospodarska grana koja proizvodi kvalitetnu hranu za prehranu stanovništva, već i sirovine za potrebe industrije te osigurava obradu poljoprivrednog zemljišta. Uz proizvodnju hrane, seljačka poljoprivreda istodobno ispunjava prostornu i ekološku funkciju. Zaposlenost i dohodak gospodarstva, uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ostvaruju se kroz više gospodarskih aktivnosti. Proizvodnja konkurentnih proizvoda i usluga realizira se na razmjerno malom zemljištu. Prema popisu poljoprivrede iz 2003. godine, imamo oko 450.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Uz prosječnu veličinu posjeda od 100 hektara dolazi se do ukupnog broja od 4500 farmi koje bi uz postojeći zemljišni resurs mogle egzistirati u četiri slavonske županije.
No, shvatilo se da ne može samo cijena proizvoda biti ta koja odlučuje o konkurentnosti i opstanku poljoprivredne proizvodnje. Stoga je najavljen poticaj za svaki hektar i svaku litru mlijeka.

Primjerice, danas u Hrvatskoj mlijeko proizvodi tridesetak tisuća gospodarstava uz razmjerno mali broj krava po gospodarstvu (prosječno oko pet) i razmjerno malu proizvodnju mlijeka po kravi: između 2500 i 3000 litara godišnje.Ukupna proizvodnja mlijeka procjenjuje se na oko 670 milijuna litara godišnje. Istu količinu mlijeka, uz povećanja broja krava po gospodarstvu na 50 i povećanje proizvodnje mlijeka po kravi na oko 6000 litara godišnje, moglo bi proizvesti samo oko 2200 mliječnih gospodarstava.

Na taj način poljoprivredna proizvodnja i nadalje ostaje jedna od važnijih gospodarskih grana, a time i važan izvor zaposlenja i dohotka za velik broj seljačkih gospodarstava.

Shodno temeljnim ciljevima »Preporoda hrvatskog sela«, daje se prednost seljačkoj poljoprivredi u odnosu na farmsku poljoprivredu i ona će biti središte poljoprivredne politike.

Prema procjenama, taj model poljoprivrede može osigurati održivost za oko 100.000 seljačkih gospodarstava, koliko ih danas približno ima na hrvatskom selu.Poljoprivredna politika treba stvoriti uvjete pod kojim će naša poljoprivreda postati dugoročno održiva. Strateško opredjeljenje seljačke poljoprivrede je proizvodnja, posebno vrijednih proizvoda i usluga koja će osigurati njen opstanak na globalnom tržištu.

Primarna poljoprivredna proizvodnja na velikim gospodarstvima poticat će se za strateške proizvode do razine samodostatnosti domaćeg tržišta. Pri tome su moguća ograničenja – raspoloživi proračun i međunarodne obveze.Ciljevi poljoprivredne politike su, između ostalog, okrupniti seljački posjed do razine održivosti, urediti tržište poljoprivrednih proizvoda, postići 95-postotnu samodostatnost poljoprivredne proizvodnje za temeljnim prehrambenim proizvodima, obraditi sve poljoprivredne površine, razvijati i profesionalizirati interesna i gospodarska udruženja seljačkih gospodarstava – udruge, zadruge, proizvođačke zajednice, kooperative, klastere te razviti ekološku i integralnu poljoprivredu…

Hrvatska, primjerice, ima manje od 400 registriranih ekoloških poljoprivrednika, iako ima nezagađeno zemljište pogodno baš za proizvodnju “zdrave hrane”.Naime, iako se do prije nekoliko godina činilo da se sve može kupiti na svjetskom tržištu i da samodostatnost u proizvodnji hrane nije važna, čak ni poželjna, najnoviji događaji kao što su naftna kriza, globalizacija i klimatske promjene ponovno u prvi red strateških interesa jedne zemlje stavljaju prehrambenu sigurnost.

Ako se neka važna poljoprivredna proizvodnja zatre ili značajno smanji, nije ju moguće značajnije povećati u kratkom razdoblju, a zemlja postaje ovisna o uvozu hrane na duži rok.

Stoga Hrvatska mora osigurati najmanje 95-postotnu pokrivenost potreba za temeljnim prehrambenim proizvodima iz vlastite proizvodnje: žita (pšenica), mesa (svinjetina, govedina, piletina), mlijeka, jaja te najvažnijih vrsta voća i povrća.Sad iz vlastite proizvodnje imamo dovoljno samo sedam poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda: pšenica, kukuruz, jaja, peradarsko meso, vino, masline i mandarine.

Podsjetimo, Hrvatska je prošlu godinu završila sa 68-postotnom pokrivenošću uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. No, iako je to bolje od ostatka gospodarstva, koje je još uvijek na ispod 50 posto, samo na uvoz voća lani je potrošeno više od 150 milijuna dolara.Nadalje, lani je uvezeno čak 300.000 odojaka, dok se domaće tržište sada putem interventnog otkupa, “teškim” oko 40 milijuna kuna, mora rješavati viška od 210.000 tovljenika.

Oglasi

3 Comments

 1. pa ge si prijatel, jesil’ preživio zimu

 2. Nekad smo pred sjetvu gledali u nebo i molili se bogu, a danas gledamo televizore i prizivamo nam političare….ovako je napisao naš Paor, i isto vrijedi kao komentar kod tebe…ode sve u bescijenje…dobro nije nikad čovjeku na selu bilo dobro i lako, ali kako je sad ne znam da je bilo ikad…teže…pozdrav prijatelju…

 3. U mojim očima

  kad zaklopim oči
  u tišini
  prepoznajem daleki svijet

  nije posve nestao
  još uvijek raste u meni

  po licu
  radost se prosula
  po sijedoj kosi
  mjesečina
  ispod slabašnog slavonskog fenjera
  kojem smo davno pjevali:
  „Gori lampa nasred Vinkovaca…“

  i tako se kolo vrtilo do jutra
  i tako se i dalje vrti u meni
  u srcu
  u tišini

  Neka ti je lijep vikend! Srdačno te i puno pozdravljam!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: