Preskoči navigaciju

Počela je sezona prijava za volontiranje u ekoselima. Udruge širom svijeta pozivaju ljubitelje ekološke gradnje, organskih vrtova, obnovljivih izvora energije i štednje energije, suživota sa drugim bićima, recikliranja, kompostiranja da se pridruže u izgradnji i radu u ekološkim zajednicama.

Zainteresirani trebaju odvojiti malo vremena, doputovati, volonterski raditi a za uzvrat dobivaju znanje i iskustvo o ekološki prihvatljivim načinima života i kreativni odmor u ugodnom društvu.

Na imanju Zajezka u Slovačkoj, 15 kilometara jugozapadno od Zvolena u sred planinskog lanca Javorie, priprema se veliko preuređenje eko-obrazovnog centra gdje će biti soba za seminare, boravak, sustav grijanja, pročišćavanje otpadnih voda i drugi sadržaji. Kako kaže organizator iz Zajezke Mirec, koristit će se materijali poput bala sijena, recikliranog papira, izolacija od konoplje i glinena žbuka. U Zajezkoj primaju tri do pet volontera i to od 7. srpnja do 31. kolovoza. Volonteri trebaju pomogati u radu sa slamom i drugim materijalima, zidanju, pomoći u organizaciji 1-2 radionice mjesečno i ljetnog festivala i jednostavnijim radovima s drvetom. Mirec nudi besplatnu hranu i smještaj u kući sa slamnatim krovom, pokriće putnih troškova, džeparac od 95 eura mjesečno i različite mogućnosti učenja.

thumb_sa.jpgU Brdarki, malom slovačkom seocetu na sjeveru pokrajina Rožňava, udruga Alter nativa prima dva volontera za rad na zidanju, ekološkom uzgoju životinja i vrta te obradi voća i povrća. Kako piše Eduard Jendral, jedan volonter može raditi u informativnom centru za informirajući mještane o ekološkoj poljoprivredi, a drugi može raditi na imanju brinući se o životinjama i sitnicama u uredu udruge.

Na nekadašnjih zapuštenih 10 hektara u češkom Svojanovu od 2007. može se učiti o gradnji kuće od slame, na farmi u Podoli gdje sedam hektara ima udruga Biodynamika volonteri mogu učiti o biodinamičkoj poljoprivredi. Udruga Permalot koja to sve koordinira u rujnu planira oformiti prvi dječji vrtić u šumi.

Permalot početkom ožujka kreće u sadnju stotinu drveća, popravak ograde, u travnju je radionica izgradnje prirodne kuće, a početkom svibnja izgradnja skloništa za životinje sa zelenim krovom. U lipnju i srpnju priređuju nastavak radionice izgradnje prirodne kuće s naglaskom na izolaciju, a radionice se nastavljaju sve do rujna.

Mogućnosti volontiranja u drugim zemljama i u Hrvatskoj mogu se saznati i preko Balkanske mreže ekosela (BEN) – www.ekosela.org, odnosno Zelene mreže aktivističkih grupa koja je pokrenula mrežu. BEN je član svjetske mreže ekosela i prima obavijesti i pozive iz cijelog svijeta.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: