Preskoči navigaciju

Novi Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane bit će donesen do 31. ožujka, pojedine odredbe pravilnika počet će se primjenjivati odmah, neke u roku od tri mjeseca, a pojedine odredbe imat će odgodu i godinu dana.
Istaknuo je to državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Krešimir Kuterovac nakon sastanka o prijedlogu novog Pravilnika u Hrvatskoj gospodarskoj komori, piše Business.hr.

es.pngPravilnik o općem označavanju ili deklariranju hrane donesen je 2004. i u najvećoj je mjeri usklađen s propisima EU, ali je u međuvremenu došlo do izmjena zakonodavstva EU, pa je potrebno dodatno usklađivanje.
Osnovna novina, pojasnio je Kuterovac, je promjena u dijelu navođenja podrijetla proizvoda za svježe meso, mesne proizvode, ribu, voće i povrće.

Pravilnik je rađen kako bi se zaštitili potrošači, odnosno kako bi bili informirani o proizvodima koje kupuju i koje koriste, kazao je.

Tako bi primjerice od 31. lipnja ugostiteljski objekti trebali navesti podrijetlo proizvoda za hranu koju nude.

Pravilnikom će svaka riba, ulovljena ili uzgojena, morat biti deklarirana kroz zemlju podrijetla, isto kao i meso, svježe voće i povrće, i to je iskorak koji je napravljen kroz pravilnik, kazao je Kuterovac.

Nije riječ o tome da je netko u zabludi ako jede hranu koja je iz Brazila ili Argentine, ali to mora biti jasno rečeno kupcima.

Upitan da li su potrošači dovedeni u zabludu kada im se primjerice nudi dalmatinski pršut ili panceta sa sirovinama iz Danske, Kuterovac je kazao kako će sljedeći korak biti donošenje Pravilnika o sljedivosti mesa i mesnih proizvoda kroz koje će biti definirano mjesto uzgoja i klanja životinje te će potrošač imati više informacija o mesu koje koristi.

Kuterovac je kazao i kako će se do ulaska u EU pravilnik sigurno još jednom usklađivati, jer riječ je o nezavršenom procesu, koji se mijenja u Europi pa će tako biti i kod nas.

Na sastanku je istaknuto kako će trgovci i proizvođači snositi najviše troškova zbog primjene novog pravilnika, odnosno zbog promjena deklaracija proizvoda.

Pomoćnik direktora Mesnica Fiolić Miroslav Babić istaknuo je kako još nisu napravili procjene koliko će ih koštati promjene i nove oznake koje će trebati staviti, no kazao je kako podržavaju promjene jer će definirati porijeklo sirovine koja se koristi.

Oglasi

One Comment

 1. MASKA

  među stotinama
  slučajnih prolaznika

  svaki sa svojom
  pričom

  koje bi dugo trajale

  ponekad je najlakše
  navući masku osmijehom
  i nestati

  Ja neću tek tako nestat,prijatelju dragi, no ću ti prije poželjeti lip vikend i puno te pozdraviti!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: