Preskoči navigaciju

Nekim će građanima i ekološkim aktivistima u Hrvatskoj ovogodišnji Dan planete Zemlje ostati u ne baš lijepom sjećanju, a za to se pobrinuo jedan dnevni list sa svojim vrlo senzacionalističkim štampanim “Specijalnim zelenim izdanjem”, otvorivši desetak stranica prostora pamfletiranju i neistinama nekih “zelenih”(!?). Zašto se to dogodilo, što su htjeli postići, poznato je samo poštovanom uredništvu tih novina. Ali, objavljivanjem improviziranih informacija, izvrgnuli su ruglu javnosti mnoge vrijedne i čestite pojedince, novinare, ekološke udruge, ministarstvo zaštite okoliša, institucije pa i domaće zelene stranke. Kako bi se javnost ipak točno informirala o zaštiti okoliša u Hrvatskoj, MZOPU se oglasilo svojim priopćenjem, kojeg objavljujemo u nastavku teksta.

U današnjem broju Večernjeg lista objavljeni su članci o stanju okoliša u Hrvatskoj u kojima ima svakakvih a jedino nema točnih podataka. Između ostaloga u tekstu pod naslovom „Otrov i oko rukometne arene“ koji potpisuje Nikola Sever Šeni navedeno je da je najveća koncentracija azbestne prašine u blizini rukometne dvorane u Splitu što bi moglo dovesti u pitanje organizaciju Svjetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj, da nije moguće dobiti podatke o kakvoći zraka, da su hrvatski pregovarači tvrdili da u Hrvatskoj azbesta nema itd.

Moramo nažalost konstatirati da novinar koji piše o problemu zagađenja okoliša na nekoliko udarnih stranica Večernjeg lista ne zna da se od 2005. godine svi podaci o okolišu sakupljaju u Agenciji za zaštitu okoliša. Na Internetskoj stranici Agencije objavljuju se između ostaloga i Godišnja izvješća o praćenju kakvoće zraka na području Republike Hrvatske u kojima su objedinjeni podaci za sve županije. Upravo je u izradi izvješće za 2007. a detaljno izvješće o kakvoći zraka u 2006. objavljeno je prije godinu dana.

Nije točno da su hrvatski pregovarači bilo gdje rekli da u Hrvatskoj azbesta nema. Na pitanje o azbestu naš je predstavnik rekao da je azbestnocementne cijevi proizvodila tvornica “Salonit” u Vranjicu koja je u stečaju te da se rješava problem radnika.

Saniranje crnih točaka velikih industrijskih zagađenja u Hrvatskoj u koje se ubraja i Salonit u Vranjicu, nastalih tijekom 30 i više godina, je vrlo zahtjevan stručni i financijski zahvat koji je započela hrvatska Vlada 2004. godine. Napominjemo da sanacija svake takve crne točke započinje izradom dokumentacije: ispitivanjem vrste i količine otpada, izbora najkvalitetnijeg tehnološkog rješenja, izrade studije utjecaja na okoliš, zatim lokacijske, i po potrebi, dozvole za gradnju. Iz svega toga je vidljivo da se radi o poslu koji zahtjeva vrijeme. Za bivšu tvornicu azbestnocementnih proizvoda “Salonit” u Vranjicu (koja je radila od 1921.) završena je prva faza sanacije. Zbrinut je sav azbestni otpad iz tvornice (I faza sanacije) i obavljaju se pripremni radovi za drugu fazu sanacije Mravinačkih kava, prema hrvatskim i EU standardima. Ukupna sanacija te crne točke iznosit će oko 40 milijuna kuna, a dosada je utrošeno 16 milijuna.

Za ispravak ostalih netočnih podataka trebalo bi nekoliko desetaka stranica zato ćemo se zaustaviti samo na dvije tvrdnje i dodati da i laž zagađuje okoliš. Ako se objavom laži i postigne kratkoročni efekt, dugoročno se gubi na vjerodostojnosti.

No, to nije prvi puta da se “najzeleniji među zelenima” upuštaju u dobro plaćene i režirane igre. Nije ni prvi puta da svi drugi “manje zeleni” (uplašeno?)šute, “ne želeći se petljati”, ponizno trpeći režiranje kaosa na vlastitoj zelenoj sceni, i to na štetu Hrvatske, zaštite okoliša, ali i vlastitu moralnu i materijalnu.

Preuzeto sa: Alert-nezavisni magazin za okoliš

Oglasi

One Comment

  1. prihvaćam zelene ner zato što oni rade nešto velekorisno za prirodu, nego zato da ima tko dići prvi glas ako netko uneredi…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: