Preskoči navigaciju

Posebni izvjestitelj UN-a za pravo na hranu Olivier de Schutter, pozvao je na zamrzavanje ulaganja u biogoriva, ističući kako bi slijepo nastavljanje te politike bilo “neodgovorno”.”Ambiciozni ciljevi proizvodnje biogoriva, koje su si postavili Sjedinjene Države i Europska unija su neodgovorni”, izjavio je Schutter u intervjuu pariškom Le Mondu, koji u subotu prenose američki mediji.

“Pozivam na zamrzavanje svih ulaganja u tom sektoru”
, naglasio je.

Upotreba poljoprivrednih usjeva za proizvodnju etanola i drugih biogoriva, koja farmerima donosi višestruku zaradu u odnosu na klasičnu prodaju, okrivljena je kao jedan od faktora za vrtoglavi rast cijena hrane u svijetu.
Novoimenovani izvještač Schutter pozvao je u petak u sjedištu UN-a u New Yorku na održavanje posebnog zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a, kako bi Vijeće “govorilo jednim glasom”.

Schutter je istaknuo kako je pravo na odgovarajuću prehranu “za trenutak potpuno nestalo” iz rasprave o privrednoj i humanitarnoj pomoći potrebnoj u sadašnjoj krizi s rastom svjetskih cijena hrane.

On je rekao da 100 milijuna ljudi u svijetu ugroženih poskupljnjem hrane, zavrijeđuje istu pozornost međunarodne zajednice kao i 100 milijuna uhapšenih i pretučenih građana u policijskim režimima.

Schutter, profesor za ljudska prava na Katoličkom Sveučilištu Louvain u Belgiji, te profesor međunarodnog prava na Sveučilištu New York, nije išao tako daleko s osudom biogoriva kao njegov prethodnik, Jean Ziegler koji je biogoriva nazivao “zločinom protiv čovječnosti”.

Preuzimajući u petak dužnost od Zieglera, Schutter je rekao da vlade ne mogu ostati pasivne u sadašnjoj krizi i pozvao na poduzimanje niza mjera za rješavanje krize.

On je ocijenio da svijet treba učiniti puno više kako “ne bi samo odgovorio na krizu, već da bi spriječio ponavljanje sličnih kriza za 10 godina”.

“To nije prirodna katastrofa, to nije potres. To je kriza koju je stvorio čovjek”, rekao je Schutter.

Oglasi

One Comment

  1. Di si Milivoju?Evo i ja se bacio na pisanje pa možeš i moj blog pogledat.
    U petak sam u slavoniji pa se vidjamo.
    Budi mi pozdravljen!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: