Preskoči navigaciju

Vina koja se kupuju i piju u zemljama EU-a po pravilu sadrže pesticide, utvrdila je neprofitna organizacija “Pesticide Action Network Europe” koja je  pregledala 34 vina iz klasične vinogradarske proizvodnje i kod svih su nađeni pesticidi. Rezultate ovih analiza prenijele su češke “Hospodarske noviny”, piše Slobodna Dalmacija.

U nekim vinima pronađeno je i više raznih vrsta pesticida, u jednom vinu čak 10 vrsta. Pregledana vina, kako se navodi, potječu iz svjetski poznatih vinogradarskih krajeva u sedam zemalja.
Među testiranima bilo je više vina niže cjenovne kategorije, ali i nekoliko skupih, koja su zapadala više od 200 eura po litri. Pregledani uzorci vina koja se prodaju u EU-u bili su iz Francuske i Njemačke, po 10 uzoraka, sedam iz Austrije, tri iz Italije, te po jedan uzorak iz Portugala, Južnoafričke Republike i Čilea.

Među 24 pronađene vrste pesticida, pet ih je u EU-u na popisu kancerogenih tvari s vrlo nepovoljnim djelovanjem na hormonalni sustav i na reproduktivne funkcije.

“Mnogi vinari napuštaju klasičan način borbe protiv štetočina i koriste opasne sintetičke pesticide“, upozorio je Elliot Kanell, ekspert iz ove organizacije. Testirano je također i šest vina iz biopoljoprivrede iz Francuske i Austrije. Samo jedno vino imalo je pesticide u malim količinama.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: