Preskoči navigaciju

Svjetska proizvodnja hrane mora porasti za 50 % do 2030. godine da bi zadovoljila povećanu potražnju,,izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki Mun na samitu u Rimu posvećenom problemu naglog skoka cijena hrane.

Generalni sekretar je rekao da države moraju krajnje smanjiti izvozna ograničenja i uvozne carine tokom krize cijena hrane, i da brzo nastave svjetske trgovinske pregovore.
U poruci delagatima, papa Benedikt XVI kaže da su “glad i neuhranjenost neprihvatljvi u svjetu koji, u stvarnosti, ima dovoljne proizvodne mogućnosti i znanje da stavi točku na te tragedije i njihove posljedice.” Svjetski lideri na trodnevnom samitu UN bi trebalo da odrede strategiju koja će spriječiti da veliki skok cijena hrane gurne nove milione ljudi u mnoštvo onih širom svijeta koji već nemaju dovoljno za hranu.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) domaćin je skupa čiji je cilj da izbjegne prijeteću katastrofu širenja neuhranjenosti i građanskih protesta sirotinje koja ne može doće do osnovne hrane zbog, kako je izračunala , poskupljenja od 83 % u protekle tri godine.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: