Preskoči navigaciju

Odnos politike prema biotehnologiji najveći je izazov s kojim se suočava europska poljoprivreda, smatraju dužnosnici uprave Europske komisije za poljoprivredu.”Ako u najkraćem mogućem roku ne riješimo problem uvoza genetski izmijenjene stočne hrane, morat ćemo se po našim procjenama oprostiti od 50% našeg uzgoja stoke i proizvodnje mesa”, upozorio je Borchardt, zamjenik pročelnika kabineta povjerenice EU za poljoprivredu Mariann Fischer Boel ,na konferenciji o poljoprivredi, tek završenoj u Berlinu.

Taj problem zasjenjuje čak i pitanja globalizacije, promjene klime i bioenergije, a po njegovom mišljenju, Europa zaostaje sa postupcima odobravanja genetski izmijenjenih kultura. Kako bi se osigurala opskrba stočnom hranom, nužno je ukinuti i takozvanu nultu stopu tolerancije za zagađenja.

Mnogi izvoznici više nisu spremni preuzimati ekonomski rizik koji sa sobom donosi uvoz genetski izmijenjenih kultura. U međuvremenu su pronašli druga tržišta gdje mogu prodavati svoje proizvode, i to manje-više bez ikakvog rizika.

Ministri za zaštitu okoliša članica EU-a podržali su prijedlog Francuske o preustroju europskog postupka odobravanja genetski modificiranih organizama.
Na sastanku koji je održan u Luksemburgu oni su donijeli odluku kako bi postupak procjene rizika u sklopu sustava procjene i odobrenja GMO-a trebao biti usavršen , te kako treba provesti opsežniju raspravu o njegovom utjecaju na okoliš.

“Znanstveni savjeti koje nam pruža Europska agencija za sigurnost hrane – tijelo koje provodi postupak procjene- iznimne su kvalitete”, kazao je europski povjerenik za okoliš, Stavros Dimas. “Međutim, potrebno je usavršiti sposobnost EFSA-e da procjenjuje rizike i da uzima u obzir promjene u načinu obrade zemlje te lokalnih geografskih uvjeta.Ova odluka pomoći će pri odlučivanju o GMO-u”, dodao je.

Zemlje članice zatražile su reformu znanstvene ekspertize koja se primjenjuje pri procjeni rizika GM kultura te dodatne rasprave o dugoročnim utjecajima kontroverznih poljoprivrednih proizvoda, što su ministri za zaštitu okoliša na koncu i prihvatili, uz podršku Europske komisije.

Bit će oformljena i stručna skupina sa ciljem razvoja ideja koje će potom biti razmatrane na kasnijem sastanku ministara za zaštitu okoliša, u listopadu ili krajem godine, kazao je Jean-Louis Borloo, francuski ministar za zaštitu okoliša.

Borloo je naglasio da predložene promjene neće rezultirati zabranom genetski modificiranih prehrambenih proizvoda. “Promjena ekspertize ne podrazumijeva da želimo zabraniti GMO. Želimo da budu komercijalizirani, osim u onim slučajevima u kojima predstavljaju očiglednu opasnost za zdravlje, slijedom detaljne analize rizika”, naglasio je francuski dužnosnik.

Oglasi

One Comment

  1. Jesu li to ta dva nova otvorena poglavlja u pregovorima sa EU?


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: