Preskoči navigaciju

Meso i miijeko kloniranih životinja može biti rizično po zdravlje potrošača. Tako je odlučio Europskog ured za sigurnost hrane. Još početkom ove godine isti Ured je uvoz kloniranog mesa ocijenio bezopasnim.

Još se meso kloniranih životinja ne može naći na policama hladnjaka, što znači da još uvijek nećete naći odreske kloniranih goveda i svinja. No uskoro će se to dogoditi, barem u SAD-u. Amerikanci su uvjereni da niti klonirano meso niti mlijeko kloniranih krava nije rizično po zdravlje potrošača. Američki ured za kontrolu hrane dopustio je prodaju u supermaketima početkom ove godine, no tek 2010. godine će se klonirano meso uistinu naći na tanjuru Amerikanaca. U svakom slučaju pritisak sada raste na EU. Bruxelles mora odlučiti kako se postaviti prema toj temi. Treba odgovoriti na pitanje da li Europa želi klonirano meso iz SAD-a na vlastitom tržištu ili ne.

Europski ured za sigurnost hrane (EFSA) predstavio je svoju procjenu rizika za zdravlje koje bi moglo izazvati klonirano meso. U priopćenju se navodi kako je „opasnost kod goveđeg i svinjskog mesa kloniranih životinja malo vjerojatna“. Međutim, stručnjaci su naveli da postojeći podaci još nisu dovoljni kako bi se mogao donijeti konačan zaključak. Drugim riječima: opasnost po zdravlje potrošača za sada se ne može isključiti. Njemačko udruženje poljoprivrednika oštro se protivi uvozu kloniranog mesa iz SAD-a, a i njemački ministar poljoprivrede Seehofer vrlo je sumnjičav prema kloniranom mesu iz Amerike.

Podijeljena mišljena u Europi

No postoje i drugačija mišljenja. Primjerice organizacija za zaštitu potrošača Foodwatch navodi kako ne vidi problem u kloniranom mesu te da je ono za potrošače bezopasno. Europska komisija u Bruxellesu pak naglašava kako želi sama to istražiti i do rujna pričekati rezultate ankete među europskim potrošačima.

EU se mora odlučiti

Prijeti li novi trgovinski sukob SAD-EU oko mesa kloniranih životinja?Europska komisija pokušavala je o cijeloj temi izazvati što manje pozornosti u javnosti, jer u Bruxellesu je svima dobro poznata osjetljivost ove teme i vrlo žučne rasprave koje se vode o pitanju genetski manipuliranih proizvoida. No ipak, Europska unija u najskorije vrijeme mora se postaviti i odlučiti oko ovog pitanja, jer SAD ni u kojem slučaju neće prihvatiti zatvaranje europskog tržišta za klonirano meso. Inače će zasigurno doći do novog trgovinskog sukoba s Amerikancima.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: