Preskoči navigaciju

Hrvatska poljoprivreda državni proračun godišnje stoji između 600 i 650 milijuna eura. Taj će iznos biti polazna točka za utvrđivanje vrijednosti buduće financijske omotnice, koju Bruxelles određuje za svaku članicu, uz ambiciju da se u pregovorima taj iznos pokuša optimalno povećati, otkrio je novinarima u srijedu ministar Božidar Pankretić ističući kako će hrvatska stajališta Europskoj komisiji biti dostavljena do kraja ljeta.

Okvir za pregovore o Poglavlju 11, o poljoprivredi i ruralnom razvoju, gotov je, slijedi završni krug konzultacija na razini cijele radne skupine u kojoj je 400 osoba. Pankretić očekuje da će u odnosu na ukupan izračun financijske omotnice veći dio sredstava, već od prve godine članstva, biti osiguran iz blagajne Bruxellesa, dok će ostatak do punog iznosa biti namiren iz hrvatskog proračuna.
Za posljednjih 12 članica, uz iznimku Slovenije, Unija je odobrila tek 25 posto iznosa. Dogodi li se to i Hrvatskoj, tražit će se dopuštenje za većim posezanjem u nacionalni proračun. U pogledu primjene modela potpore izravnih plaćanja inzistirat će se na mogućnosti korištenja svih raspoloživih opcija koje koriste i stare i nove članice EU, a za prijelazno razdoblje i određene modifikacije kako bi se što lakše savladao prijelaz na budući sistem potpora po gospodarstvu. Od svih obveza najteže će biti, ocjenjuje Pankretić, pronaći model ‘pomirbe’ u odnosu na sadašnju raspodjelu državnih potpora.

Naime, od ukupnog iznosa čak 94 posto su izravna plaćanja komercijalnim gospodarstvima, a ostatak pokriva ruralni razvoj. EU njeguje obratni princip, potpore se dijele pola-pola uza sve veći trend poticanja projekata vezanih uz ruralni razvoj. “Jedan od najvažnijih elemenata u pregovorima je količina poljoprivrednog zemljišta. Zato će kod utvrđivanja visine ukupnih sredstava proračuna EU, koji će biti na raspolaganju hrvatskoj poljo- privredi, pregovarači tražiti da se u obzir uzmu i minirane te minski sumnjive površine kao i ostali hektari oranica koji se zbog tih razloga ne mogu obrađivati”, pojasnio je ministar navodeći kako će 2007. biti istaknuta kao referentna godina za stočarsku, a razdoblje od 2005. do 2007. za biljnu proizvodnju. Kvotama EU ograničava se samo proizvodnju mlijeka i šećera, no kako se provlači neslužbena informacija da će EU kvote za mlijeko ukinuti do 2013., Hrvatska će traženjem prijelaznog razdoblja pokušati ‘premostiti’ taj termin te ishoditi količine koje će zadovoljiti farmere. Ministar je uvjeren da s kvotama za mlijeko neće biti problema, a nada se sličnom rješenju i za šećer.

Kvote za šećer
Kvote za šećer već su Hrvatskoj utvrđene, radi se o iznimno značajnom izvoznom artiklu, stoga je zadaća pregovarača da za sve tri šećerane ishode pravo na rafiniranje uvoznog sirovog šećera i time im osiguraju ravnopravan tretman s konkurencijom. Za područje vinogradarstva postavit će se zahtjev prava sadnje u prijelaznom razdoblju. Kao referentna godina ponudit će se 2007. s obzirom na podatak da su s tim rokom snimljene najveće površine, pod vinogradima je 32.454 hektara. Time se želi dobiti dodatno pravo sadnje za proizvodnju vina s kontroliranim porijeklom. Kao referentno razdoblje za utvrđivanje visine potpora za maslinike, koji se prostiru na 14.346 hektara, pokušat će se izboriti tek godina u kojoj će biti provedeno ortofoto snimanje i izrada GIS registra.

Primarna zadaća
Milijun danas neobrađenih hektara uključiti u proizvodnju hrane do kraja mandata primarna je zadaća koju je stavio sebi u obvezu, ističe Pankretić. Podsjeća, prosječna cijena jednog hektara oranica u EU stoji oko 20.000 eura. Ostvari li zacrtani plan, Hrvatska će poljoprivreda postati bogatija za 20 milijardi eura. ‘Za tu vrijednost isplati se investirati milijardu eura, što je projekcija aktualne koalicije koja taj iznos namjerava potrošiti u razdoblju 2008-12. kroz kapitalna ulaganja i operativne programe’, zaključuje Pankretić.

Oglasi

One Comment

  1. možemo mi tražiti štogod hoćemo, “zna se” kako će biti

    pozdrav


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: