Preskoči navigaciju

Radi jačanja diversifikacije energetske opskrbe EU, predstavnici Europske komisije i Komisije Afričke unije složili su se da 1. listopada 2008. godine zaključe sporazum o ambicioznom partnerstvu oko energije u namjeri da uspostave bliže energijske odnose između dva kontinenta, promiču elektrifikaciju Afrike i uzdignu povezanost s Europom.

To je posljedica sastanka od 8. rujna u etiopijskom glavnom gradu Adis Abebi, gdje su Louis Michel, europski povjerenik za razvoj i humanitarnu pomoć, i njegov kolega zadužen za energetiku, Andris Piebalgs, raspravljali o pojedinostima sa svojim kolegama iz Afričke unije (AU) i potpisali zajedničku izjavu.

U zajedničkoj izjavi o provedbi akcijskog plana o partnerstvu EU-AU oko energije koju su potpisali gospoda Michel i Piebalgs pored Elhama Mahmuda Ahmeda Ibrahima, povjerenika za infrastruktura i energiju AU, naglašava se hitna potreba promicanja elektrifikacije Afrike i dogovor da se pokrene čim je moguće prije postupak za izradu elektroenergetskog master-plana za Afriku.

Osim izravnih ulaganja iz EU fondova stvorena je poticajna atmosfera za ulaganja europskog privatnog energetskog sektora

To je službeno potvrđeno tijekom sastanka EU-AU 1. listopada. Oko 220 milijuna eura biti će na raspolaganju od Europskog razvojnog fonda za studiju sa 77 projekata, uključujući i razvoj obnovljivih izvora energije i razvoja mreže, 10 milijuna eura ići će za četiri regionalna poola, a 146 milijuna eura od Europskog razvojnog fonda plus 250 milijuna eura od Europske investicijske banke bit će rezervirano za potporu projektima infrastrukture.

Međutim, partnerstvo također ima za cilj privući sredstva iz država članica EU, iz privatnog sektora, za razvoj lokalne i moderniziranje afričke infrastrukture. Iako je plan namijenjen za pomoć Africi u razvoju svoje energetske infrastrukture, to je također ponuda Europi prema diversifikaciji svoje energetske opskrbe, dugoročno.

Taj plan ulaganja podržat će projekte obnovljivih izvora energije, osobito solarnih projekata u Sahari, plus trans-saharski plinovod (projekt se cijeni na nekih 15 milijardi eura) od Nigerije do Sredozemnog mora, koji bi omogućio pristup Europe znatnim rezervama nafte i plina. U partnerstvu su stoga jasne vrijednosti za obje strane, podvukao je glasnogovornik povjerenika Europske unije za energetiku Andris Piebalgs.

EU-AU energijski dijalog koji je sada otpočeo, uključivati će redovite sastanke između dvije strane, a na ministarskoj razini EU-AU sastanci će se održavati svake dvije godine.

Susreti će također biti održani na stručnoj razini najmanje jednom godišnje, kako bi se osigurala odgovarajuća koordinacija aktivnosti u okviru akcijskog plana. To će ipak tražiti vrijeme za stvarne koristi od ove inicijative. U zajedničkoj izjavi EU-AU utvrđuje se putokaz prema jačanju afričke energetske infrastrukture na dugoročnoj osnovi.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: