Preskoči navigaciju

Krivi krastavci i nedovoljno velike dinje mogli bi se opet naći na policama supermarketa u EU, budući da se za sljedeći tjedan planira ukidanje standarda koji se odnose na minimalnu veličinu i oblik većine voća i povrća. Ovi standardi bili su meta brojnih šala koje su izvrgavale ruglu pretijeranu reguliranost tržišta Unije. “U ovim danima visokih cijena hrane nema smisla bacati je samo zato što ne izgleda kako treba” objasnio je Majkl Man, glasnogovornik za poljoprivredu Komisije EU.

povrceJedno od objašnjenja je i da nema potrebe za nekim općim standardima na ovom sektoru budući da velike trgovine i tako primjenjuju svoje standarde.Najavljeno ukidanje standarda izgleda i veličine voća i povrća ne nailazi na oduševljen prijem kod nekih od najvećih proizvođača Unije na ovom sektoru, kao što su Francuska, Italija i Španjolska.
Planira se ukidanje pomenutih propisa za ukupno 26 vrsta voća i povrća, među kojima su kajsije, trešnje, višnje, bijeli luk, poriluk, grašak, špinat, lubenice.

Standardi za deset vrsta voća i povrća i dalje će biti na snazi. Riječ je o jabukama, citrusnom voću, breskvama, kruškama i paradajzu. Ovih deset vrsta u ukupnom prometu voća i povrća među zemljama EU imaju udio od čak tri četvrtine.

“Čak i kod ovih deset vrsta, prodaja će biti dozvoljena i ako standardi ne budu zadovoljeni”, napominje Majkl Man.
Marian Fišer Bel, komesar za poljoprivredu EU zalaže se da se učini nešto kako bi se sprečilo bacanje nestadardnog voća i povrća – oštećenih ili čudno izraslih mrkvi, prljavog poriluka, nedozrelih jabuka i slično.
Cilj je da se što veći dio takvih plodova iskoristi u prehrambenoj industriji za proizvodnju džemova i drugih produkata, umijesto što se uništava.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: