Preskoči navigaciju

Multinational Monitor objavio je listu najgorih korporacija u 2008.godini. U 20 godina rada ova je organizacija pratila i objavljivala zločestoće mnogih svjetskih korporacija, razotkrivala kriminalce i ekološko-humanitarne katastrofe: od zagađenja Exxonovim Valdezom, preko nesreće u Bophalu koje je izazvao Dow Chemical, do raznih marketiških i bankarskih manipulacija, kojima se koriste duhanske kompanije. Jedan od vodećih ljudi Multinational Monitora, Robert Weissman, smatra da niti jedna od proteklih 20 godina nije bila ovako burna i katastrofalna što se tiče društvene, ekološke, zdravstvene i drugih odgovornosti korporacija prema svijetu.

American International Group (AIG) pokazala se najodgovornijom za globalnu financijsku krizu. AIG-i je primarni posao osiguravajućeg društva elektrana, ima više od 100.000 zaposlenika diljem svijeta, a zbog nekih riskantnih ugovora prouzročili su globalnu financijsku krizu.

Američka korporacija Cargill svojim je profiterskim poslovanjem i stalnim povećanjem cijena osnovnih prehrambenih sirovina i žitarica prema siromašnim državama, forsiranjem tržišta luksuzne hrane za bogataše i sličnim malverzacijama, uspjela srušiti svjetski sustav proizvodnje hrane.

Naftna korporacija Chevron i Constellation Energy, američki nuklearni operater poremetili su energetsko tržište, ali su izazvali i ekološka zagađenja i trovanja stanovništva: naftna korporacija u Ekvadoru, Burmi i drugim državama, a Constellation Energy je svojim preskupim planovima za gradnju novih nuklearki povećala i financijski i ekološki rizik Amerikanaca.

CNPC-China Petrochemical Corporation ocijenjena je najcrnjom zato što je usko povezana sa kršenjem ljudskih prava i ulaganjima u tragedije. Po podacima Multinational Monitora, Kina je većinski vlasnik naftnih područja u Sudanu, a sa svojim kompanijama China Petrochemical Corporation i Sinopec Group, drži „ključeve svjetskih naftovoda“ i sukoba.

Američke korporacije Dole i Del Monte, vodeći svjetski proizvođači i trgovci ananasom, najgorim su proglašeni zbog kršenja radničkih prava te otimanja zemljišta kako bi povećali broj plantaža za uzgoj ananasa, želeći povećavati svoj profit na štetu okoliša i lokalnog stanovništva, posebno na Filipinima.

Korporaciju General Electric GE Multinational Monitor svrstao je među 10 najgorih zbog zataškavanja poreznih prijevara, zloupotrebe radničkih prava, otrovnog i radioaktivnog zagađenja, proizvodnju nuklearnog oružja i sukoba interesa u medijima, jer je GE vlasnik televizijske mreže NBC.

Premda bi lista najgorih i najopasnijih korporacija mogla biti još produžena, jer nedostaju imena opasnih korporacija Pioneera, Monsanta, vojnih industriaj i sličnih, Multinational Monitor završava popis sa korporacijama Imeprial Sugar, Philip Morris i švicarskom farmaceutskom kompanijom Roche.

Imperial Sugar, proizvođač je šećera koji u svojim udaljenim i dislociranim pogonima nema sustave za zaštitu radnika i okoliša, pa je zbog toga, u veljači ove godine, u jednom od pogona u Port Wentworthu u Georgiji, došlo do eksplozije i požara, pogibije radnika i teškog zagađenja zraka.

Phillip Morris, američka duhanska industrija koja, da bi zadržala svoj prestiž u svijetu, sada radi kroz dvije nove korporacije, Altria i PM International. Proglašena je najgorom jer je objavila planove o nizu novih proizvoda i marketinških poduhvata, koji su osmišljeni tako da potiču pušenje i jačanje tržišta duhanskim proizvodima. Na taj način je Phillip Morris ušao u direktan sukob sa Svjetskom zdravstvenom organzacijom koja ulaže mnogo napora da spriječi korištenje duhanskih proizvoda koji dokazano uništavaju zdravlje mladih u razvijenom svijetu.

Švicarski Roche ocrnjen je zbog monopola i kontrole nad lijekovima koji spašavaju živote, te zbog ogromne zarade upravo na prodaji tih lijekova. To se posebno odnosi na lijekove protiv AIDS-a. Jedan od njih je enfuvirtid, poznatiji pod imenom Fuzeon, koji se koristi kao posljednja šansa za oboljele. Na ovome lijeku Roche je zaradio 266 milijuna dolara u 2007.godini, ali nije odobrio snižene cijene ovoga lijeka za najpotrebnije: države u razvoju i nerazvijene, gdje je AIDS postao epidemija sa visokom smrtnošću. Zbog izjave jednog od vodećih Rocheovih direktora Roche, kako spašavanje ljudskih života nije njihov posao, ova se kompanija našla na listi crnih, loših, nehumanih i zagađivačkih korporacija za 2008.godinu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: