Preskoči navigaciju

Ministra poljoprivrede Božidara Pankretića nisu uznemirile niti učestale najave ustavnih tužbi kojima se kani srušiti Zakon o poljoprivrednom zemljištu niti primjedba koja stiže od šefa HHO-a Ive Banca da HSS novom zemljišnom politikom okreće leđa svojoj bazi i malome seljaku, a pomaže velikom agrobiznisu. Za Bančevu političku opservaciju kaže da je glupost, a protivnicima spomenutog zakona poručuje da su licemjeri.

– Oni će prvi sutra napasti Vladu, mene kao ministra i HSS kao stranku zbog prekomjernog uvoza hrane. Kad želimo preokrenuti trendove, optužuju nas gotovo za otimačinu. Oni koji to rade kao da žele da Hr vatska bude neobrađena, zarasla u šikaru i ambroziju – kaže Pankretić. Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kaže, ne dira u privatno vlasništvo, ali polazi od toga da je ono nacionalno dobro.

Vlasnik može izabrati, dodaje, hoće li njive obrađivati ili će ih dati u zakup ili prodati zato što je star pa ih ne može obrađivati ili živi u Australiji, SAD-u ili Srbiji… Izbjegli Srbi, za koje se posebno zauzima SDSS, već su, kaže, doznali za novi zakon, zovu Ministarstvo i zanimaju se što im donosi. Ne moraju se, kaže Pankretić, bojati da neće imati vremena za donošenje odluke o tome što im je najbolje učiniti, jer zakon stupa na snagu 1. siječnja 2010.

– Bitno je reći da se poljoprivrednim zemljištem koje se nalazi u Hrvatskoj neće moći gospodariti niotkuda osim iz Hrvatske, i zato je u sustav uključena lokalna samouprava. HSS nije usmjeren protiv onih koji imaju zemlju u Hrvatskoj, nego protiv onih koji je ne obrađuju. To više neće biti moguće – kaže ministar Pankretić.

Oglasi

2 Comments

  1. Ah što reći moj prijatelju…ima ljudi koji su ostarili i ne mogu se brinuti o SVOJOJ zemlji, a imaju djecu,unuke, i nešto hoće ostaviti iza sebe.Što će biti s takvima? Hoče li je morati prodati za šaku forinti, ili dati u zakup nekome,pa samo imati napasti,jer će se to morati prijaviti kao dopunska zarada? Nikad seljaku nije bilo dobro,zašto bi sada bilo?…ja baš ne vjerujem nikome…

  2. Sve najbolje u novoj….od srca Vam…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: