Preskoči navigaciju

Europa je počela odbrojavati dane preostale nafti i ostalim gorivima koja su nas dovela najveće prijetnje današnjem svijetu – globalnim klimatskim promjenama.

Krajem rujna i IEA je pozvala na odlučniju akciju – do sredine stoljeća, dakle u slijedećih 40 godina, 50 posto ukupne svjetske opskrbe strujom treba dolaziti iz obnovljivih izvora želimo li izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena. IEA inače savjetuje vlade 28 zemalja, a trenutni rad agencije usredotočen je na najveće potrošače zemlje OPEC-a i Kinu, Indiju i Rusiju.

Brojni su razlozi zbog kojih se napredne zemlje ali i velike energetske korporacije okreću solarnoj energiji. Zaštitnici okoliša ističu neispuštanje CO2, stakleničkog plina koji najviše doprinosi klimatskim promjenama, a energetski sektor temeljen na izgaranju fosilnih goriva, uglena, nafte i plina, najviše doprinosi njegovu povećavanju. Pri samoj proizvodnji struje pomoću solarnih ćelija ne ispuštaju se staklenički plinovi, a male količine nastaju tijekom izrade modula. Druge ekološke koristi su neispuštanje buke karakteristične za druga energetska postrojenja, nenastajanje otpada (nuklearke, termoelektrane), lako i jeftino recikliranje. Bolji su uvjeti za postizanje energetske učinkovitosti jer su solarni moduli pogodni za postavljanje na samom mjestu potrošnje energije.

Pored ekoloških sve su očitiji strateški razlozi prelaska na obnovljivu energiju. Kako s portala Energy.eu prenosi domaća Mojaenergija.hr, na osnovu podataka koji se razlikuju od izvora do izvora može se donekle odrediti trenutak kada će nestati neobnovljiva energija.

Prirodni plin (m3)
Svjetska potrošnja u jednoj sekundi: 92653 m3
Predviđeno vrijeme nestanka: 12.09.2068. 7,19 sati

Sirova nafta (barel, 159 lit.)
Svjetska potrošnja u jednoj sekundi: 986 barela
Predviđeno vrijeme nestanka: 22.10.2047. 16,36 sati,

Ugljen (tona)
Svjetska potrošnja u jednoj sekundi: 203 tona
Predviđeno vrijeme nestanka: 19.05.2140. 15,35 sati

Uran (kg, U-235)
Svjetska potrošnja u jednoj sekundi: 0,0042222017 kg
Predviđeno vrijeme nestanka: 28.11.2144. 19,56 sati.

Jedan od glavnih razloga za ulaganje u obnovljive izvore energije je i činjenica da energetika temeljena na fosilnim gorivima ima najveći udio u ispuštanju stakleničkih plinova u atmosferu u Hrvatskoj.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: