Preskoči navigaciju

Početkom godine, u vrijeme kada su plinska kriza i rat u Gazi bili u žiži svjetskih medija, Europski parlament velikom većinom glasova prihvatio je izmjene Uredbe o proizvodima za zaštitu bilja koje je još prije dvije godine predložila Europska komisija, sa čime se složilo 27 zemalja članica Vijeća EU.

24012009225051-1Tim aktom je zabranjena upotreba 22 supstance u herbicidima, insekticidima i fungicidima, koje se smatraju uzrokom raka, neplodnosti, oštećenja ploda ili poremećaja rada endokrinog sistema ljudi, a takođe se od strane pčelara povezuju sa mogućim uzrokom prošlogodišnjeg masovnog pomora europskih pčela.

Velika industrija ovih kemikalija pronašla je kompromisno rješenje s ekološkim stručnjacima i pokretima tako što su utvrđeni prelazni rokovi, koji za neke kemikalije traju čak do 2018. godine, s tim što će se neka sredstva moći  koristiti sve dok se za zaštitu ne pronađe manje opasna alternativa. Takođe je utvrđena i zabrana uvoza u EU biljnih proizvoda iz trećih zemalja u kojima su tokom uzgoja usjeva korištene uredbom zabranjena sredstva.

Komentari su oprečni, zavisno s koje strane doleze: Androulla Vassiliou, europska povjerenica za zdravstvo, tvrdi da je uredba, kojom se štite i zdravlje i priroda, vrlo dobar način da se započne nova godina i da će od nje korist imati i poljoprivrednici jer će se njenom primjenom zaštititi i  zdravlje. S druge strane, Friedheml Schmider iz Europske zajednice proizvođača pesticida (ECPA) ukazuje da je uredba preoštra jer je “i kava opasna u prevelikoj količini”, pa da ne treba zabranjivati supstance, nego propisati njihovu najveću dopuštenu količinu.

Oglasi

One Comment

  1. Znaš prijatelju kod mog punca u Slavoniji, dvojica seljana odlučila napravit jezero na svojoj zemlji…Potok tekao između njih pa oni odvojili po komad svojega, i napravili brane,kako to već ide,obilaznice za viškove vode, ispuste,i pobacali puno ribe unutra.Prošla je godina, riba se počela množiti,ali jedno jutro sva riba na leđima. Prvo što su pomislili je bilo to da je netko otrovo ribu.I to je točno, ali otrovali su je sami.Ne znajući da se kišom ispirali pesticidi i ulazili im u jezero…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: