Preskoči navigaciju

Italija, Španjolska i Grčka možda će podnijeti najveći teret klimatskih promjena u Europi u ovome stoljeću s obzirom na to da bi valovi vrućine i požari mogli oštro pritisnuti prihode od turizma i proizvodnju hrane, upozorava se u nacrtu izvješća Europske komisije.

Riječ je o izvješću koje još nije odobrio europski povjerenik za zaštitu okoliša i neće biti službeno prihvaćeno prije travnja.

kisaUtjecaj klimatskih promjena na gospodarstvo mogao bi do 2020. dosegnuti iznos od 6,2 milijarde eura godišnje, ako 27-člana Europska unija ne poduzme ništa u smislu prilagodbe, kaže se u nacrtu izvješća Europske komisije “Prilagodbe klimatskim promjenama” koji je Reuters dobio na uvid. Ta bi brojka mogla narasti na 54 do 63 milijarde eura godišnje do 2060., ovisno o uspjehu mjera za smanjivanje emisija.

Iako se u izvješću ne navode poimence Španjolska, Italija i Grčka, šest priloženih karti pokazalo je snažne učinke klimatskih promjena na urod poljoprivrednih kultura i dostupnost pitke vode u svim trima zemljama. Također ukazuju na veće opasnosti od požara na području istočnog Mediterana i Balkana i opasne valove vrućina u Španjolskoj.

EU je lani dogovorio da će do 2020. smanjiti emisije ugljičnog dioksida na jednu petinu razine iz 1990. Sada se užurbano priprema za globalne pregovore u Kopenhagenu u prosincu ove godine, usmjerene na pronalaženje međunarodnog odgovora na klimatske promjene. Do pregovora je došlo zbog obnovljenog optimizma da će i Kina i Sjedinjene Države biti spremne preuzeti obveze o smanjivanju emisija.

U nacrtu izvješća ukazuje se također na opasnosti od masovnih migracija jer sušne regije, poput sjeverne Afrike, postaju nepovoljna okruženja za život.

Klimatske promjene mogle bi dovesti do golemog preseljavanja stanovništva, uključujući i regije blizu EU-a ili u regije na krajnjim rubovima. Dijelovi mediteranske regije, koja je i regija u okruženju i regija osjetljiva na učinke klimatskih promjena, u tom su smislu vrlo značajni.

Oglasi

One Comment

  1. First blog I read after wakeup from sleep today!

    —————————-
    Are you tension? panic?


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: