Preskoči navigaciju

Europska povjerenica za zdravstvo Androulla Vassiliou izjavila je u četvrtak u Luxembourgu da je pandemija gripe tipa H1N1 vrlo vjerojatna, ali da to ne znači da će biti smrtonosna. “Pandemija je vrlo vjerojatna, ali to ne znači da će biti i puno mrtvih”, izjavila je povjerenica na konferenciji za novinare nakon izvanrednog sastanka ministara zdravstva zemalja članica EU-a, piše Slobodna Dalmacija.

“Nema razloga za paniku”, rekla je Vassilou.

Ministri su zaključili da će zatražiti od proizvođača lijekova da odmah počnu razvijati cjepivo protiv gripe. Složili su se da će tijesno surađivati u borbi protiv širenja virusa gripe i ubrzati razmjenu podataka o liječenju i preventivnim mjerama.

Ministri su odbacili poziv Francuske da se uvede zabrana letova iz Europske unije prema Meksiku, gdje se virus pojavio, istaknuvši da o tome odlučuje svaka zemlja pojedinačno.

“Složili smo se da je to u nadležnosti država članica”, rekla je češka ministrica zdravstva Daniela Filipiova, čija zemlja predsjeda EU-om.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je objavila da novu gripu koja se pojavila u Meksiku više neće nazivati “svinjskom gripom” jer bi taj naziv mogao nanijeti velike štete proizvođačima svinjetine, piše Slobodna Dalmacija.

WHO je preporučio da se rabi izraz “gripa A (H1N1)”, a američko ministarstvo poljoprivrede je, kako bi zaštitilo mesnu industriju, preporučilo da se rabi naziv “virus H1N1”.

Meksiko se žestoko protivio da se nova bolest nazove “meksičkom gripom”, smatrajući da bi se time “naštetilo ugledu” zemlje.

Novi virusni soj potječe od virusa svinjske gripe, ali je pronađen samo u ljudi. Dosad se nije pojavio nijedan slučaj te bolesti u životinja.

WHO je više puta ponovio da se ljudi ne mogu zaraziti jedući svinjetinu. Naziv bolesti ipak je naveo nekolicinu zemalja da zabrane uvoz svinjetine iz Meksika i SAD-a.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: