Preskoči navigaciju

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske odobrilo je novčane potpore u ukupnom iznosu od 8,4 milijuna kuna za osnivanje i razvoj poljoprivrednih zadruga.

Povratak poljoprivrednih zadruga najavilo je potpisivanje sporazuma o financiranju programa “Osnivanje i razvoj poljoprivrednih zadruga”. Sada je potpisano 74 ugovora za 66 korisnika potpora temeljem provedenih natječaja.

Resorni ministar Božidar Pankretić kazao je kako su sredstva namijenjena poticanju razvoja nekad popularnih poljoprivrednih zadruga. One bi ponovno trebale ujediniti proizvođače te im biti pri ruci kako bi pomogle iskoristiti sve poticaje, mogućnosti i prava. Na taj će način zadruga biti posrednik između Ministarstva i proizvođača, te će informirati i jednu i drugu stranu o stvarnom stanju u poljoprivredi. Konačni je cilj povećati konkurentnost svih koji proizvode na selu. Oni proizvođači koji nemaju kapacitete moraju pronaći svoju budućnost kroz zadruge, istaknuo je.

Naglasio je i kako se nastoji potaknuti profesionalizacija upravljačke strukture u zadrugama, što će doprinijeti razvoju i prepoznatljivosti zadruga, kao i stvaranju prepoznatljivog zadružnog proizvoda te povećanja prometa putem zadruge.

Ukupno u Upisniku poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj postoje 553 zadruge, a ovim se sredstvima rad zadruga planira revitaliziratiplanira revitalizirati.

Za 39 zadruga danas su odobrena sredstva za profesionaliziranje funkcije zadruge i financira se 100 posto bruto osobni dohodak profesionalnog upravitelja poljoprivredne zadruge tijekom tri godine u iznosu od najviše 8 tisuća kuna mjesečno, što ukupno iznosi 8,12 milijuna kuna. Da će današnje zadruge biti posve drugačije od onih iz zlatnog doba zadrugarstva svjedoči informatizacija kojom će se za prvu ruku financirati nabavka računala za 35 zadruga.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: