Preskoči navigaciju

Od početka godine cijena pšenice pala je za 14,7 posto, sa 1,02 na 0,87 kn/kg. U odnosu prema ožujku, cijena u travnju pala je za 6 posto. Uspoređujući travanjske cijene s prošlogodišnjima, prosječna cijena pšenice u godinu dana pala je za 61 posto, navodi TISUP.

Kad je riječ o cijenama brašna, one su tek u studenome 2008. počele pokazivati tendenciju pada, tako da je u travnju 2009. prosječna cijena brašna tip-550 glatko iznosila 1,90 kn/kg, a minimalna cijena izjednačila se s lanjskom otkupnom cijenom pšenice od 1,5 kn/kg.

Očekuje se da će prosječna cijena još dodatno pasti. Usporedivši cijene pšenice u susjednoj Mađarskoj, prema mađarskoj burzi BSE cijena kilograma pšenice premašila je početkom svibnja jednu kunu za termin dospijeća u kolovozu 2009. Početkom travnja kilogram pšenice tržio se po 0,77 kuna na mađarskoj burzi. Cijena pšenice na francuskoj burzi MATIF također se kreće oko jedne kune, odnosno 1,1 kn/kg. Na francuskoj burzi cijena je ostala konstantna tijekom ožujka i travnja. Područje Republike Hrvatske i dalje biva dobro opskrbljeno pšenicom. Njezina je cijena proteklih nekoliko mjeseci u konstantnom padu, a taj trend zadržao se i u travnju.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: