Preskoči navigaciju

kisa2Programom ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u razdoblju od 2009. do 2021. godine želi se povećati prosječni poljoprivredni posjed u Hrvatskoj za prosječnih 5 hektara i smanjiti broj proizvodnih parcela za oko 50 posto. Nacrt programa okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta usvojila je Vlada na svojoj jučerašnjoj sjednici. Cilj je površinu poljoprivrednog zemljišta obiteljskih gospodarstava povećati na najmanje 10 hektara, a broj parcela sa sadašnjih prosječnih 17 smanjiti na 8 ili 9, rekao je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, samo nije rekao način na koji će se te mjere provesti ?

Konstatiramo

Prema podacima iz Upisnika poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj je registrirano 155.505 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji raspolažu s 888.216 hektara zemljišta ili 5,5 hektara u prosjeku po gospodarstvu. Uz njih, 3.462 zadruge, tvrtke ili obrta obrađuju 259.319 hektara ili prosječno 74 ha.

Uspoređujemo

Usporedbe radi, prosječna površina obiteljskog poljoprivrednog posjeda u Njemačkoj je 43,7 hektara, u Austriji 19,1 hektar, u Sloveniji 6,3 hektara, a u Bugarskoj 5,1 hektar.

Ocjenjujemo

Pankretić je ocijenio kako je za ostvarenje ciljeva zemljišne politike, odnosno programa okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta potrebno ubrzati raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, pomoći vlasnicima u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i potaknuti kultiviranje poljoprivrednog zemljišta.

Špekuliramo

Potrebno je također onemogućiti ‘špekulacije’ poljoprivrednim zemljištem i nekontroliranu prenamjenu vrijednog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, učinkovitim sudjelovanjem Ministarstva poljoprivrede i drugih nadležnih institucija u proceduri izrade i donošenja prostorno-planske dokumentacije.

Trebali bi, morali bi

U Nacrtu programa planira se i donošenje zakona o komasaciji i osnivanje agencije za poljoprivredno zemljište. Kao najvažniji ciljevi zakona o komasaciji navode se grupiranje poljoprivrednog zemljišta u veće i pravilnije čestice radi njegova ekonomičnijeg iskorištavanja, osnivanje i izgradnja poljoprivrednih putova i drugih prometnica, hidromelioracijskih objekata i uređaja, izvođenje drugih radova na uređenju poljoprivrednog zemljišta te sređivanje vlasničkih i drugih stvarno-pravnih odnosa na poljoprivrednom zemljištu.

Pretpostavljamo

Pretpostavka je da će se komasacija provoditi temeljem petogodišnjih ili desetogodišnjih programa komasacije koji će sadržavati detalje o područjima koja će se komasirati te informacije o financijskim sredstvima za njenu provedbu.

Planiramo

Planira se da bi zakon o komasaciji trebao biti donešen u drugom kvartalu ove godine, a da bi njegova primjena počela u prvom kvartalu 2010., nakon što budu donešen petogodišnji ili desetogodišnji plan komasacije.

A što konkretno poduzimamo ?

Nismo “osmislili” način kako da stimuliramo proces ukrupnjavanja zemljišta, bez prisile i represivnih mjera za poljoprivrednika, poticajima i dobrovoljnom zamjenom zemljišta među poljoprivrednicima kroz općinske organe koji su već na državnoj plaći. Koliko bi postigli takvim pristupom rješavanja problema ? Sigurno ne gore navedeni plan no bio bi to presedan kvalitetnog načina rješavanja problema u kom su svi zadovoljni.

I gdije smo do sada bili ?

Spavamo ?

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: