Skip navigation

To je naziv za pojavu širenja korova djelovanjem čovjeka.
Iako je uništavanje korova, jedne od veoma važnih agrotehničkih mjera, konstantna aktivnost u poljoprivrednoj proizvodnji, činjenica je ipak da čovjek “nesvjesno” utječe na njihovo širenje.

ImageNačini kojima čovjek djeluje na rasprostranjenost i širenje korova jeste upotreba nedovoljno čistog sjemena, nedozrelog stajskog gnojiva, neadekvatnom obradom tla, prometovanjem sjemenom i sadnim materijalom lošeg kvaliteta, a potvrđeno je i kroz istoriju da se u ratnim periodima znatno pojačava širenje korova čak i sa jednog kontinenta na drugi.

Prisutnost korova u biljnim proizvodima koji se koriste za hranu ljudi i životinja, može da predstavlja veliku smetnju. Smanjuje se vrijednost brašnu, prisutnost u sijenu utječe  nepoželjno na miris i ukus mlijeka, kao i u mliječnim proizvodima i jajima.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: