Preskoči navigaciju

Mijenjanje profesije nije ni čudno ni neobično ovih dana. A nije niti organska poljoprivreda. Dolly Baker se odlučila i za jedno i za drugo i našla ono sto je tražila…. Natravnatom brežuljku u Chestertownu, u saveznoj državi Maryland, na mjestu nedaleko zaljeva Chesapeake, Dolly Baker polako bere zrele smokve.

Nekad je radila kao stručnjak za morsku biologiju i kao ilustrator botaničkih knjiga. “Dvijetisućita godina bila je i za mene prekretnica, sve sam to napustila i kupila farmu”, navodi Baker, javlja Glas Amerike.

Doly je kupila jednu staru farmu s povijesnom zgradom od cigle, obojana je u bijelo pa i nosi ime White House Farm, i s njom tri i pol hektara zemlje. Farma je, zapravo, nekoć bila u posjedu njene obitelji. Preci su je izgradili jos 1721. godine. Tad je bila mljekarska farma, a uzgajali su i zito. Odigrala je navodno i ulogu u američkom ratu za nezavisnost, koji se vodio između 1775. i 1783. godine, snabdjevala generala Georgea Washingtona i kolonijalnu vojsku brašnom iz svoja tri mlina dok su čekali da završi oštra zima u Valley Forge, u Pennsylvaniji, oko 160 kilometara sjeverno od Chestertowna.

Farma Dolly Baker zavedena je u Nacionalni registar povijesnih mjesta, a ona je vodi kao farmu organskih proizvoda. Posao nije lak, kaže ona, pogotovo zbog strogih vladinih pravila kojih se mora pridržavati da bi njeni proizvodi mogli dobiti oznaku organski uzgojenih proizvoda: “Proces je prilično dug. Tri godine su potrebne za prijelaz na organsku poljoprivredu, tri godine nikakvih kemikalija u tlu. Samo organsko gnojivo.

Treba i pristojbu plaćati svake godine za vladine inspekcije. Moramo čuvati sve račune i potvrde i voditi pismenu evidenciju za kompost, za đubrivo. Sve sto činimo organsko mora biti dokumentirano. Jednom godišnje dolazi inspekcija i vi se nadate da će vas rad i trud biti ocijenjeni povoljno i da ćete proći inspekciju”.

S dobivenim certifikatom za organsku poljoprivredu, farma White House postala je jedna od oko 10 000 takvih farmi u Sjedinjenim Državama. Odgovornost koju svaki takav farmer shvaća jako ozbiljno, kaže Dolly Baker: “Mnogi svoje voće i povrće mogu uzgajati na isti način i reći vam da je prirodno uzgojeno, mogu vam reći štogod žele, ali nitko njih i njihove proizvode i način na koji ih uzgajaju ne nadgleda”, javlja Glas Amerike.

Dolly Baker, nekoć zabrinuta zbog onoga što je jela, uvijek s pitanjem je li na voću i povrću bilo i kemikalija, sada sama organski uzgaja preko stotinu vrsta rajčica, uzgaja paprike, šparoge, luk, rabarbaru i stolno grozđe. I piliće, prodaje jaja, a uzgaja i purane…puno purana…

Uključujući rijetku vrstu zvanu Black Spanish Turkey, lijepe crne boje i porijeklom iz Španjolske, kao što im i ime govori. Zapravo, izravni su potomci meksičkih purana koje su španjolski istraživači sa sobom donijeli natrag kući, u 16. stoljeću, a onda ih engleski kolonisti donijeli natrag u Ameriku, standardna im je težina preko 10 kilograma…”Smanjujem pomalo njihov broj jer preveliki su, uvijek me obaraju u blato”, tvrdi Baker.

Dolly nije nikad na farmi živjela prije 2000. godine, kad je i kupila ovu farmu. I priznaje da joj prijašnje radno iskustvo – stručnjaka za morsku biologiju i ilustratora botaničkih knjiga – nije baš puno pomoglo u vođenju farme. Priznaje da puno toga još ne zna, primjerice o insektima i grabežljivcima… ali radi na farmi od jutra do mraka i ne žali što je potpuno promijenila karijeru..: “Mislim da mi ovaj posao savršeno leži. Osim toga, zanimaju me povijest i rodoslovlje i biti u stanju kupiti farmu koja je nekad, prije 300 godina, pripadala mojoj obitelji, san vjerojatno svakog genealoga, uklapa se u koncept uzgajanja neobične peradi i neobičnih vrsta rajčica”.

Što se njenog vinograda tiče, još ne proizvodi, ali Dolly Baker ga marljivo obrezuje i plijevi i nada se da će iz njenog vinograda u kojemu se loza organski uzgaja biti uskoro i vina. Od grozđa iduće godine, kaže, javlja Glas Amerike.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: